Het HomeComputerMuseum heeft de grootste cd-i-collectie

Gepubliceerd op: 18 augustus 2020 10:04

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Centrum: Philips is pionier geweest in veel dingen: de gloeilamp en de compact disk zijn één van de bekendste. Met deze laatste is ook een product op de markt geweest om deze ronde schijf interactief te maken op de televisie. Deze werd dan ook de compact disk interactive genoemd, kortweg cd-i. In 1991 op de consumentenmarkt verschenen met een selectie van games, educatieve software en multimedia naslagwerken zoals interactieve encyclopedieën en museum rondleidingen. Het systeem was in het begin goedkoper dan een vergelijkbare computer met een cd-romspeler, maar de prijzen van de cd-rom daalde snel en cd-i werd niet goedkoper. Ook door het niet direct op de markt zetten als spelcomputer, bleven de verkopen achter. Dit terwijl cd-i wel de eerste console met Internet-connectiviteit was. In 1996 stopte Philips met cd-i.

Van de meeste uitgebrachte cd-i-titels was er bij Philips in Eindhoven één exemplaar aanwezig. Nadat cd-i werd gestopt zou deze verzameling, bestaande uit zowel professionele titels als commercieel verkrijgbare titels, worden vernietigd. Jorg Kennis, op dat moment werkzaam op de afdeling en liefhebber van cd-i, heeft deze collectie van Philips overgenomen en dit gearchiveerd op Internet als The New International cd-i Association.

Na jaren in opslag te hebben gelegen, heeft Jorg deze collectie permanent tentoongesteld in het HomeComputerMuseum te Helmond. Ruim 1000 software titels en diverse hardware items (incl. prototypes) vulde de reeds bestaande collectie van het HomeComputerMuseum mooi aan. Hierdoor heeft het HomeComputerMuseum nu de grootste cd-i-collectie ter wereld in huis. En zoals het interactieve museum betaamt, is alles te gebruiken en werkt.

Met deze vaste tentoonstelling is een stuk Nederlandse computergeschiedenis veilig gesteld en voor iedereen beschikbaar gemaakt. Voor lange tijd wisten enkele mensen maar van het bestaan van deze collectie af. Omdat het HomeComputerMuseum al reeds enkele bijzondere cd-i-items in bezit had en deze naast de bijzondere en complete Philips computer-collectie al publiekelijk liet zien, koos Jorg voor het museum om de collectie publiekelijk te maken.

Het HomeComputerMuseum

Het HomeComputerMuseum is een particulier initiatief wat in maart 2018 haar deuren heeft geopend. In een ruim 1000m2 grote locatie in het centrum van Helmond staan honderden computers vanaf 1975 werkend opgesteld en mogen door bezoekers worden gebruikt. Het HomeComputerMuseum is geroemd vanwege haar participatie van mensen met een beperking. Door ook een in-house reparatiedienst aan te bieden is het museum volledig onafhankelijk. Hiervoor heeft het in oktober 2019 ook de Erfgoedprijs gewonnen en staat het binnenkort als praktijkvoorbeeld  op de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Jorg Kennis heeft de cd-icollectie permanent tentoongesteld in het HomeComputerMuseum te Helmond. F HomeComputerMuseum


Dit nieuwsbericht is 367 keer bekeken

X
X