Het Hageneesje: de geschiedenis en topografie

Gepubliceerd op: 10 september 2020 10:45

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Helmond-West, Voorpagina

Het is al weer ongeveer 1000 jaar geleden dat op de plaats van de huidige Burcht een paar planken in elkaar getimmerd werden en Het Haagje ontstond. De metgezellen van Stefanus, die ‘t howt ha angeskaft, zeen detter nog ’n heg omheen moes. Iederein die nie loisterde, wier over die heg geflikkert en kwam’r nie mir in. Die Haghe was een feit. Toen en nog steeds het bruisende en kloppende hart van Helmond. In de Haaglaan en de 1e en 2e Haagstraat daar was het te doen. ’n Tijdje latter krege we nog unne pauselijken boil mi nun bul via Rixtel en bouwde we de kerik. Hendrik I ha de papiere vur de stad klaorgemakt mar die is de geminte kwijtgerakt. De ken kloppe want die haan we toen al geskoept en liggen now in het geheime archief van de Haag. Toontje wo die nog ‘ns zien en vroeg toen bij de toenmalige burgemeester de Rooie Poet en wethouder de Kiezel of dè kon. ’t Kon nie mar geschiedenis is nooit het sterkste vak van Toontje geweest want die daacht de die tweie de stad regeerde. In het feodale tijdperk van Sweens, Geukers, van Elk en Jacobs probeerde ze de Haag een kopje kleiner te maken. Mar moi nie. Wai haan alles op papier en we are still going strong.

Mar now de topografie. De wil zegge wor li (of lag) wa. Zoals in de geschiedenis hierboven al aangegeven pakken we alleen het centrum en beginnen hoek Haaglaan/1e Haagstraat richting Mierloseweg.

We hadden Cis de Wit, Het Haagse Rozenknopje, Friteszaak de Knip, Slager Beks, ’t Kokske, van Melis ijsco’s, kapper de Doorn, Hein van Hoek eerst kolenboer en daarna bromfietsen.

In de 2e Haagstraat: Snijders groente, Slijterij de Vocht, Meurs snoepwinkel, de Haagse Post, een cafetaria, Cafe ’t Vat (vroeger de Vulder), Vishandel de Beer, Café Dikke Leo.

Het Hageneesje wit nie alles. Ge kent bitter zegge detie nie veul wit. Mar as gallie anvullingen of verbitteringe het, stuur ze dan nor redactie@deloop.eu en dan is ’t Hageneesje wir hillemol happy. Bedankt alvast.

Het Hageneesje.


Dit nieuwsbericht is 123 keer bekeken

X
X