Het Glazen Huis komt naar het Carolus

Gepubliceerd op: 7 oktober 2021 9:14

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Brandevoort, Voorpagina

HELMOND Vijf dagen lang radio maken, 24 uur per dag. In de dagen voor Kerstmis organiseert het Carolus Borromeus College de eerste editie van Het Glazen Huis. Alle 1400 leerlingen en het personeel gaan zich samen met de omgeving inzetten voor twee goede doelen, stichting KiKa en de lokale stichting Smile Per Mile, van oud-leerling Wesley Waldt. Er komt een echt glazen huis op het podium voor de DJ’s en het aantal activiteiten die dagen is indrukwekkend.

Op zondag 19 december start Het Glazen Huis om 12:00 uur. De eerste DJ’s nemen plaats achter het glas en tot het middaguur van vrijdag 24 december verandert die samenstelling iedere 24 uur; in totaal zijn er dus vijf DJ-teams. De radiomakers mogen, net als bij 3FM, geen vast voedsel eten. In plaats daarvan krijgen ze groente- en fruitsappen. Het gaat om allemaal enthousiaste docenten en medewerkers. Ze zullen worden bijgestaan door leerlingen die ook wel eens willen ervaren hoe het is om muziek te draaien en te praten en entertainen voor een groot publiek.

Voor ieder wat wils
Op www.carolus.nl/glazen-huis is het voorlopige programma te vinden. Het gaat om splinternieuwe activiteiten en om jaarlijkse events die door het Carolus naar deze feestweek zijn verplaatst. Denk aan een fancy fair voor jonge gezinnen, een gekostumeerd bal voor leerlingen, een sponsorloop, een talent night, een ondernemersmarkt, dansworkshops, het brugklasfeest, een knutselmiddag, game night, een kennisquiz en een filmavond. “Van de finale op 24 december maken we natuurlijk ook een hele happening”, vertelt directeur Ruud van de Westerlo.

“Belangrijk is dat we het niet binnen onze school willen houden. We halen geld op voor belangrijke goede doelen en daar willen we de hele omgeving bij betrekken. Iedereen is welkom om naar onze school te komen en tegen kleine prijsjes is er voor iedere leeftijd veel te beleven, proeven en genieten.”

Het Glazen Huis komt naar het Carolus Borromeus College


Voorbereidingen in volle gang
Alle klassen worden betrokken bij deze week. Welke klas haalt het meeste geld op voor de goede doelen? “Daar zetten we dan in 2022 een mooie prijs tegenover”, zegt woordvoerder Perry Vermeulen. “We vinden het vooral belangrijk dat de leerlingen actief bezig zijn voor een ander. En zo’n feestweek heeft iedereen natuurlijk wel verdiend, na de afgelopen anderhalf jaar. Er is echt voor ieder wat wils. Positiviteit, fijne energie. We kijken er enorm naar uit.” Achter de schermen wordt er al hard gewerkt. Conciërge Twan Smits is met zijn team druk bezig met de constructie die straks op het podium staat.

Alex van de Heuvel, Robert van den Elsen en Esther van den Heuvel buigen zich met hun commissies over de activiteiten en de programmering, anderen zoals Anita Cox hebben veel werk te verzetten als het gaat om de financiële processen. En dan heb je nog de technische voorzieningen: je bent niet zomaar 120 uur lang voor iedereen te beluisteren. Muziekdocent Bram Bosmans is al bijna klaar met zijn professionele jingles. “Natuurlijk vraagt het de nodige voorbereiding, maar we zijn al even bezig en langzaam ontstaat er een fantastisch geraamte”, zegt Ruud. “Als we ons straks allemaal inzetten, kunnen we samen een enorme vuist maken. We hopen echt een mooi bedrag op te halen.”

Verweven in het onderwijs
Dat het Carolus vijf dagen lang in het teken zal staan van Het Glazen Huis, betekent niet dat de lessen die dagen niet doorgaan. “Net als in andere jaren, hebben klassen alleen de laatste dag voor de kerstvakantie sfeervolle vieringen waarvoor lessen wijken”, legt Ruud uit. “Wel vragen we vakdocenten om waar mogelijk het evenement te verweven in het onderwijs. Neem het door ons ontwikkelde vak Global Issues, waarbij we leren over mondiale thema’s en nadenken over oplossingen. Als ik denk aan de goede doelen die we steunen, zie ik genoeg aanknopingspunten voor die lessen. Datzelfde geldt bij meer momenten in het rooster; geschiedenis, economie, ons international business college, de health & wellness class, levensbeschouwing… Het stilstaan bij kwetsbare doelgroepen is hartstikke belangrijk en raakt onderwijs sowieso in de kern. Het past binnen het fenomeen burgerschapsonderwijs, waar we steeds meer aandacht aan besteden. We bevorderen daarbij verbinding met en participatie in de samenleving en vinden dat van groot maatschappelijk belang voor de nieuwe generatie.”

Spannend
Volgens Perry is zo’n evenement ook best wel spannend. “We zijn geen professionele radiomakers. Ga er maar aan staan, al die uren achter zo’n microfoon. En ook op technisch vlak zullen we heus wel een keer onze neus stoten. Dat de live-verbinding even wegvalt en we die snel moeten zien te herstellen.

Foutjes maken mag, dat leren de we leerlingen ook. We gaan proefondervindelijk ervaren. Veel belangrijker is de saamhorigheid die week en het einddoel; met z’n allen genieten en daarna kippenvel krijgen als we het eindbedrag bekend maken en het laatste nummer door de aula schalt.”

We doen het samen
Wil jij op enige wijze een bijdrage leveren, zelf of met het gezin of met je bedrijf of vereniging? Neem dan contact op via glazenhuis@carolus.nl. De ontwikkelingen volgen kan via www.carolus.nl/glazen-huis. Vanaf die plek zijn straks ook donaties mogelijk, kleine of grote.

“Vrije donaties of giften die gepaard gaan met een verzoeknummer of leuke boodschap aan een ander”, glimlacht Ruud. “We hebben wat dat betreft goed gekeken naar hoe ze zoiets organiseren in medialand. Nu is het aan ons om ‘in het klein’ van grote betekenis te zijn voor mensen voor wie een goede gezondheid niet zo vanzelfsprekend is.”


Dit nieuwsbericht is 1278 keer bekeken

X
X