Het gevoel van kerst

Gepubliceerd op: 24 december 2018 14:17
Gewijzigd op: 24 december 2018 15:09

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Door: Burgemeester Elly Blanksma – van den Heuvel

‘Wanneer ik dit schrijf, is de wereld gehuld in een witte deken. De eerste sneeuw sinds maanden is gevallen. Als ik de gordijnen open en een witte wereld mij verrast komt het gevoel van kerst mij extra tegemoet.

Misschien herkent u dat gevoel. Gezelligheid, lekker eten, een versierd huis, een prachtige kerstboom. We maken onze huiskamers mooi, sturen misschien een kaartje en bij sommigen van ons liggen de kadootjes onder de boom. Het is een echt feest, zo aan het einde van het jaar.

Om mij heen hoor ik wat iedereen zoal gaat doen met de kerst. We zijn er druk mee. Het diner wordt besproken. Het aantal gangen, liefst meer dan drie, maar ook wie bij wie de benen onder de tafel schuift. De media springen er handig op in met prachtige ‘warme’ reclames en handige tips voor een kerst om nooit te vergeten. Alles gericht op een gezellig, ultiem familiefeest.  


Dat is mooi. En toch, soms gaan mijn gedachten naar vroeger. Bij ons thuis. Toen was het kerstfeest een van de weinige feestjes in het jaar. Onze agenda puilde nog niet uit van allerlei andere feesten en kerstmis was echt bijzonder. Ook toen trokken we onze beste kleren aan. Met z’n allen gingen we naar de nachtmis, en ook op eerste kerstdag zaten we in de kerk. We kenden geen 7-gangen kerstmenu, hadden geen hypermoderne versiersels in huis en in plaats van kadootjes stond er een prachtige kerststal onder de boom. Kerst werd eenvoudig gevierd en dat was goed. Dat was fijn. Het waren natuurlijk andere tijden. Zoals zoveel dingen is ook het kerstfeest geëvolueerd. Doorontwikkeld. Of dat goed of slecht is? De meningen verschillen.

Gelukkig zie ik ook nog veel overeenkomsten tussen toen en nu. Nog steeds staat het samenzijn centraal, eindelijk hebben we weer even tijd voor elkaar. Voor familie, vrienden. Het ophalen van herinneringen, het met elkaar terugkijken op het afgelopen jaar, samen vooruitblikken. Even stilstaan bij wat ons bezighoudt. En zo de waan van de dag achter ons latend, en aandacht gevend aan dat wat echt belangrijk is. Het gevoel van kerst is bij mij onveranderd en heeft niets te maken met al die materiële zaken.

En toch, en toch is het tussen al die kerstlichtjes  soms ook donker. Helaas is de kerstperiode niet voor iedereen een mooie tijd. Sommige inwoners voelen zich eenzaam en onvoldoende verbonden met anderen. Dat gevoel van kerst, waarbij we genieten van de dingen en mensen om ons heen, herkennen en ervaren zij niet. Dat is pijnlijk en ik vraag daar uw aandacht voor. Heb oog voor elkaar, kijk naar elkaar om. En het liefst niet alleen nu tijdens de kerst, maar ook daarna. Tijd, aandacht en oog voor elkaar zijn belangrijker dan welk kerstdiner dan ook. Geluk bestaat niet uit grote dingen bereiken, maar vooral uit kleine dingen waarderen.

Ik wens u ontzettend fijne feestdagen met alle mensen die u lief en dierbaar zijn. Laten we aandacht hebben voor die ander, voor degene die het juist niet verwacht, maar het wel zo hard nodig heeft.

Voor u en uw naasten, een mooi uiteinde en een warm, liefdevol 2019.’

Mevrouw Elly Blanksma – van den Heuvel
Burgemeester Helmond


Dit nieuwsbericht is 247 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X