Het derde Jan van Brabant College aan de Gasthuisstraat

Het derde Jan van Brabant College aan de Gasthuisstraat
Gepubliceerd op: 4 maart 2022 9:18

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Mierlo-Hout, Voorpagina

MIERLO-HOUT Het Jan van Brabant College heeft ook een derde vestiging in Helmond. Het zal bij veel inwoners uit Helmond niet zo bekend zijn, omdat hij toch een beetje een vreemde eend in de bijt is. Iedereen weet wel dat de hoofdvestiging in de Molenstraat in Helmond is gevestigd en ook aan de Deltaweg in Brouwhuis, staat de kleine Jan van Brabant.

Door: Henk van Dijk

Schoolsoort
De school aan de Gasthuisstraat is een EOA school, wat staat voor een Eerste Opvang voor Anderstaligen. Op deze school zitten leerlingen die de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen en het zijn veelal kinderen van arbeidsmigranten en vluchtelingen die net in Nederland zijn. Hier leren ze vooral de Nederlandse taal en daarnaast is er veel aandacht voor onderwijs van rekenen, Engels, cultuur, beeldende vorming, sport, normen en waarden en dergelijke. De leerlingen zijn allemaal tussen de 12 en 18 jaar komen uit meer dan 20 verschillende landen. Ze zijn hier maximaal 3 jaar op school, zodat ze na deze uitgebreide basisopleiding doorstromen naar het regulier onderwijs.

Samenwerking
Teamleider Ruud van Horssen, heette de directie van Canpack. Ook alle leerlingen waren harte welkom om het nieuwe concept van samenwerking dat is ontstaan, te mogen vernemen. Het Jan van Brabant College aan de Gasthuisstraat timmert dus nog meer aan de weg en is vanaf dit schooljaar een mooie samenwerking gestart met het bedrijf CANPACK. Deze samenwerking is tot stand gekomen, omdat zowel op het Jan van Brabant College aan de Gasthuisstraat als bij CANPACK veel mensen met een migratieachtergrond te vinden zijn. Middels zowel gezamenlijke activiteiten als financiële ondersteuning via de stichting Vrienden van Jan van Brabant zullen CANPACK en de school de komende jaren verbonden zijn. Hierbij zullen de activiteiten voornamelijk gericht zijn op het verbinden van onze leerlingen.

Tafelvoetbaltafel
Inmiddels zijn er al diverse mooie ontwikkelingen geweest in de samenwerking. Zo zijn er door medewerkers van CANPACK zelfverdedigingslessen verzorgd tijdens de sportlessen. Op 21 februari zijn de leerlingen aangenaam verrast door CANPACK met een mooie tafelvoetbaltafel in de aula. Ook zal er vanaf dat moment een leeshoek in gebruik worden genomen door de leerlingen, welke mede mogelijk is gemaakt door CANPACK.

Meer activiteiten
Later in het schooljaar staat er ook nog een gezamenlijke visactiviteit gepland, waarbij de werknemers van CANPACK de leerlingen zullen begeleiden. CANPACK is een Pools bedrijf en heeft een productie van miljarden blikken op jaarbasis voor bierbrouwers en de frisdrankenindustrie. De blikken zijn opgeslagen in de immense fabriek op het industrieterrein ten zuiden van Brouwhuis. Bovendien staat er voor de school nog een rondleiding door de fabriek op de planning.

Het derde Jan van Brabant College aan de Gasthuisstraat

Dit nieuwsbericht is 253 keer bekeken

X
X