Het bijzondere Annabeeldje

Het bijzondere Annabeeldje de heiligen Joachim en Anna
Gepubliceerd op: 22 juli 2021 9:55

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Helmond-West, Suytkade, Voorpagina

Helmond-West | Annawijk Op 26 juli wordt het naamfeest gevierd van de heiligen Joachim en Anna. Zij zijn volgens onder andere de katholieke traditie de ouders van Maria en daarmee ook de grootouders van Jezus. De verering van Anna was ongekend populair in de vijftiende en zestiende eeuw.

Door: Wendy Lodewijk

In die periode werd Anna vaak afgebeeld met haar dochter Maria en kleinzoon Jezus, Anna te Drieën genoemd. In de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid in Helmond-West staat een beeldje hiervan. Het is niet zomaar een beeldje en daar weet stadsgids Jan van Bussel alles over te vertellen.

“Het is zowel voor onze stad als de omgeving, eigenlijk voor de hele provincie, een heel bijzonder beeldje. Het uit hout gesneden, ongeveer 40 centimeter hoge kunstwerkje is gemaakt ergens rond 1795. Het werd jaren later, in 1966, meegebracht uit het Verre Oosten en geschonken aan pastoor Janssens voor zijn 25-jarig priesterschap. Zo kwam het toentertijd in de Annakerk terecht”, legt Jan uit. “Vervolgens mocht het beeldje alleen in de kerk gezet worden op de hoge feestdagen, te weten Kerstmis, Pasen, Pinksteren en 26 juli, de feestdag van de heilige Anna.” Jan doet gepassioneerd zijn verhaal. “Ik heb tientallen jaren in de Annakerk als vrijwilliger gewerkt. Dat beeldje heeft een ongelooflijke indruk op mij gemaakt, vooral de manier waarop het behandeld moest worden.

Op eerdergenoemde feestdagen mocht ik het beeldje uit de kluis halen. Het moest direct na de heilige mis weer opgeborgen worden. Het beeldje is ontzettend waardevol en ik heb het tig keer in mijn handen gehad. Als je het goed bekijkt, is het zeer vakkundig gemaakt. Later is er een replica van gips van gemaakt, die permanent in de kerk mocht staan. Het grappige is dat in haast alle beeltenissen Anna hetzelfde type vrouwke is. Dat is dan blijkbaar toch de wijze zoals men zich haar voorstelt. Ze staat symbool voor de vruchtbaarheid.”

Voor al zijn vrijwilligerswerk en tomeloze inzet voor onder andere de Annakerk, heeft Jan nog een lintje gekregen. “Een prachtige waardering, al deed en doe ik alles met heel veel liefde en plezier.” De Annakerk is niet meer als zodanig in gebruik, maar is omgebouwd tot theater. Een groot deel van de inboedel is verdeeld over andere kerken. Binnen Helmond, maar ook daarbuiten zoals de kerk van Asten. Het bijzondere Annabeeldje is verhuisd naar de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid in Helmond-West.


Dit nieuwsbericht is 88 keer bekeken

X
X