Het bevrijdingsvuur waaiert uit over de Peel

Gepubliceerd op: 25 september 2020 10:39
Gewijzigd op: 25 september 2020 11:09

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Tekst: Henk van Dijk

Regio: Ook dit jaar is het bevrijdingsvuur, dat  bestemd is voor al die plaatsen in de Peel, weer opgehaald door wielrenners in Bayeux. Zij brachten het naar Eindhoven en van hier werd het naar de Luciakerk in Mierlo gebracht.

Op zaterdagavond 19 september werd de fakkel vanuit de kerk in Mierlo, met begeleiding van historische militaire voortuigen, naar het Brits Ereveld aan de Geldropseweg gebracht, door een hardloopster van de stichting Death Valley de Peel. Hierbij werd ze begeleid door de Firebrigade Pipes en Drums  Door de burgemeester van Geldrop-Mierlo Jos van Bree, werd de vuurschaal met het bevrijdingsvuur ontstoken. Door de Coronacrisus vertegenwoordigde hij alle burgemeesters uit het Peelgebied. Jolijn Brouwers verwelkomde alle gasten, een gedicht werd van Herdenkingen werd verteld door Mien van Uden en Beate Bremen vertelde over haar grootouder in Nederlands Indië. Ook het lied Love change everything, werd gezongen door Bertine van de Boom.

Door burgemeester Jos van Bree werden uiteindelijk de fakkels aan de lopers, die in grote getale waren binnen komen lopen  uitgereikt, zodat deze die naar hun betreffende gemeenten konden gaan brengen. Hierna werden er nog wat muzikale noten door de leden van Firebrigade Pipes en Drums.  Het was al bij al een mooie bevrijdingsherdenking  waarvan de perfecte organisatie in handen was van de stichting Death Valley de Peel met medewerking van de gemeente Geldrop. Deze herdenking was er een, die voor jaarlijkse herhaling vatbaar is op het Britse ereveld, zo mooi was het. De lopers voor Helmond brachten eerst de fakkel naar de Luciakerk in Mierlo Hout. Hier splitste de groep en werd het vuur verder naar de Stiphoutse Kerk  en de Helmondse Betlehemkerk gebracht. Donderdag wordt hier het bevrijdingsvuur opgehaald, om het te ontsteken bij het nieuwe bevrijdingsmonument in Brouwhuis. Vrijdag wordt het ontstoken in het Hortensiapark, door burgemeester Elly Blanksma.

Het ontsteken van het bevrijdingsvuur door burgemeester Jos van Bree van Geldrop-Mierlo. F Henk van Dijk


Dit nieuwsbericht is 133 keer bekeken

X
X