(H)erkenning en steun bij niet-aangeboren hersenletsel

HELMOND/REGIO Als je te maken krijgt met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) verdwijnt de grond onder je voeten. Er ontstaat een breuk in je levenslijn. Niets is meer zoals vóór het hersenletsel. Dat roept heel veel onzekerheid en vragen op. Het NAH netwerk Zuidoost-Brabant biedt (h)erkenning, steun, informatie en advies. Voor mensen met NAH én hun naasten! Want hersenletsel heb je nooit alleen.
Jaarlijks krijgen naar schatting 130.000 mensen te maken met een vorm van hersenletsel. NAH kan door verschillende oorzaken ontstaan, waaronder een herseninfarct of -bloeding, hersentumor of ongeval. Er is niet één hersenletsel gelijk aan het andere, voor iedereen zijn de gevolgen verschillend. Naast zichtbare gevolgen, zoals verlamming of spraakproblemen, zijn er ook veel onzichtbare gevolgen. Voorbeelden hiervan zijn vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen, verhoogde prikkelgevoeligheid en veranderingen in karakter en gedrag. Vooral deze onzichtbare gevolgen zijn nog te weinig bekend. Mensen met NAH stuiten dan ook vaak op onbegrip. NAH is een chronische aandoening, je moet leren leven met de beperkingen. Ook de naasten moeten leren omgaan met een veranderde persoon en een veranderd leven.
Regelmatig hoort netwerkwerkcoördinator Renée Wessels dat mensen moeite hebben om de weg te vinden naar de juiste zorg op de juiste plaats. Wanneer zij vertelt wat er in de regio aan activiteiten zijn voor mensen met NAH of over het bestaan van Breinlijn, dan is meestal de reactie ‘Had ik dat maar jaren eerder geweten!’
Algemene informatie
Wie op zoek is naar algemene informatie over hersenletsel kan terecht op de website van het NAH netwerk, www.nahzobrabant.nl. Ook is hier het regionale aanbod van hulp en steun te vinden.
Persoonlijke vraag
Hen je een persoonlijk vraag? Dan kan je bellen met Breinlijn. Dit is een gratis loket waar je terecht kunt met alle persoonlijke vragen over hersenletsel. Een hersenletseldeskundige in jouw regio verwijst je naar passende zorg en ondersteuning. Contact opnemen met Breinlijn kan via 085 - 22 502 44. Breinlijn denkt met je mee en helpt je verder op weg!
Persoonlijk contact
Het NAH netwerk organiseert inloopspreekuren die worden geleid door ervaringsdeskundigen NAH. Zij bieden een luisterend oor en hebben aan een half woord genoeg. Er kunnen ervaringen worden gedeeld en tips worden uitgewisseld. Ook kunnen de ervaringsdeskundigen de weg wijzen in het zorg- en ondersteuningsaanbod rondom hersenletsel. Mensen met NAH, hun naasten en andere geïnteresseerden kunnen vrijblijvend binnenlopen, aanmelding vooraf is niet nodig.
Waar en wanneer
Iedere 2e en 4e dinsdagochtend, van 10.30 tot 12.00 uur.
Libra Revalidatie en Audiologie, locatie Blixembosch
Toledolaan 2, 5629 CC Eindhoven
Ook degenen die niet in Blixembosch hebben gerevalideerd, zijn van harte welkom.
Vanaf 22 maart kan men ook iedere 4e woensdagochtend, van 10.30 tot 12.00 uur terecht bij het inloopspreekuur in Veldhoven. De Veldwijzer, Sterrenlaan 15, 5503 BD Veldhoven.
Dit nieuwsbericht is 208 keer bekeken
Verder in het nieuws
Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.