Herensociëteit Gezelligheid viert 150-jarig bestaan

Herensociëteit Gezelligheid viert 150-jarig bestaan
Gepubliceerd op: 30 juli 2021 9:13

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Herensociëteit Gezelligheid is er al een paar jaar mee bezig: op 13 september viert de vereniging het 150-jarig bestaan. Daarvoor is er een feestcommissie opgericht, die in de afgelopen tijd de geschiedenis van de sociëteit heeft doorgelicht. Tijdens de zoektocht naar de historie van de vereniging kwamen natuurlijk ook de anekdotes boven water, waar de mannen nog hartelijk om kunnen lachen… of hun wenkbrauwen over fronsen.

Voorzitter Jan Martens van de sociëteit vertelt enthousiast over zijn vereniging, waar hij al elf jaar de leiding heeft. “Onze club is alleen toegankelijk voor mannelijke leden en biedt tal van activiteiten. Er is een kookclub, biljartclub, kaartclub en daarnaast worden er lezingen gegeven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Soms educatief en soms inzicht verschaffend. Jaarlijks hebben we een Heerendiner en een kerstdiner waarbij de partners aanwezig zijn. Het pand heeft een eigen keuken, tv, biljart, beamer en een bar met bier van het vat. Onze vereniging heeft een culturele en buurtfunctie en is vanzelfsprekend een netwerkclub.”Jan nodigt dan ook graag Helmondse mannen uit om lid te worden van de vereniging. www.societeitgezelligheid.nl

Stukje geschiedenis
Sociëteit Gezelligheid is in 1871 ontstaan uit de netwerkbijeenkomsten van fabrieksdirecteuren zoals De Wit, Begemann en anderen die kennelijk behoefte hadden aan bijeenkomsten met andere ondernemers. Zij vonden toen hun domicilie in de toenmalige ‘Korenbeurs’. In die eerste jaren schommelde het aantal leden tussen de dertig en veertig. Toch een aanzienlijk aantal, want het lidmaatschap was destijds vastgesteld op 15 gulden per jaar, wat in die tijd een behoorlijk bedrag was. Maar daar kregen de leden ook wel wat voor terug. Heel belangrijk in die jaren was de leestafel met de dagelijkse krant en er werden ook concerten verzorgd en een piano was een van de meubelstukken in de sociëteit.

Een georganiseerd ‘bal bij kunstlicht’ zorgde ervoor dat de kastelein de huur opzegde en de sociëteit op zoek moest naar een nieuwe locatie. Dat werd opgelost door een eigen pand te kopen in de Veestraat. De vereniging legde een eigen kegelbaan aan, dat werd gevierd tegelijkertijd met het 10-jarig bestaan en onder protest van de heren in aanwezigheid van dames. In oktober 1937 wordt het pand verkocht en krijgt de vereniging onderdak aan het kanaal in het pand van de Kaulenstichting. Na lang beraad besluit de sociëteit een perceel op de hoek Aarle-Rixtelseweg en Prins Bernardlaan aan te kopen en sticht daar het huidige pand van Sociëteit Gezelligheid, dat op 24-7-1938 feestelijk in gebruik werd genomen.

Sociëteit Gezelligheid wil extra aandacht besteden aan het jubileum. En meer informatie is welkom! Wie heeft er op zolder nog foto’s, anekdotes of meer informatie liggen en wil deze ter beschikking stellen? Mail dan naar AnjaDonkers@ditishelmond.nl


Dit nieuwsbericht is 222 keer bekeken

X
X