Herdenkingsjaar 70 jaar Molukkers in Nederland gestart

Herdenkingsjaar 70 jaar Molukkers in Nederland
Gepubliceerd op: 23 maart 2021 14:17

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Op zondag 21 maart organiseerde Stichting Ain Ni Ain Helmond een herdenking in het kader van 70 jaar Molukkers in Nederland. Jong en oud verbonden zich met elkaar door gezamenlijk de aankomst van de eerste groep van de eerste generatie Molukkers te herdenken.

De aankomst
Na een lange reis van één maand arriveerde het eerste schip ‘de Kota Inten’ op de Lloydkade in Rotterdam. Kort daarna volgden de elf overige schepen waarop de andere Molukse soldaten en hun gezinnen naar Nederland kwamen. Na de aankomst werden de gezinnen overgeplaatst naar verschillende woonoorden om zich daar, voor een tijdelijk verblijf, te vestigen. De beloofde zes maanden bleek uiteindelijk permanent te worden, hetgeen de eerste generatie niet verwachtte. De aankomst betekende kortom het opbouwen van een toekomst in een voor hen vreemd land.

In het heden telt de gehele Molukse gemeenschap in Nederland ongeveer vijf generaties. Ook Helmond kent een jonge groep van de derde en vierde generatie, die bouwen aan een mooie toekomst. De pijn van onze (groot)ouders, wordt het succes van de nieuwe lichting.

Herdenkingsmoment
Tijdens de herdenking bij het Moluks monument in de Tjerk Hiddesstraat werd er door de Molukse gemeenschap een kort, maar krachtig programma opgesteld. Voorzitter van Stichting Ain Ni Ain Helmond, Noël Silalahi, gaf een kort voorwoord en startte de herdenking bij het monument. Kort daarna volgde een bloemlegging dat werd gedaan door ‘oma’ Maria Noesmesse van de eerste generatie en Aven Rejaan namens de vierde generatie. De overgrootouders van Rejaan arriveerden in 1951 met het schip ‘de Kota Inten’in Rotterdam. De bloemlegging was een symbool voor herdenking en verbinding tussen jong en oud, het verleden en de toekomst.

Als slot werd er gesproken met Nelly Sikteoeboen. Sikteoeboen is ontwerpster van het monument en lichtte de kijkers toe wat haar beweegredenen waren voor het maken van het monument. Daarnaast legde ze de kijkers uit wat de kunst was van het beeld en wat de kijkers in het monument konden zien.

Ondanks de beperkingen omtrent het coronavirus was het een succesvolle herdenking en niet te vergeten, een mooie aftrap van het herdenkingsjaar 2021.


Dit nieuwsbericht is 618 keer bekeken

X
X