Henk van Dijk zet zich al 45 jaar in voor Helmond

Gepubliceerd op: 12 mei 2023 12:15
Gewijzigd op: 25 mei 2023 15:03

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Door: Wendy Lodewijk

Henk van Dijk, geboren op 12 augustus in 1946, is een rasechte Helmonder met hart voor de stad én voor Weekkrant De Loop. ‘Onze’ Henk is een man op wie wij altijd kunnen bouwen. En dat geldt niet alleen voor ons, Henk is al 45 jaar vrijwilliger in onze stad, bij diverse verenigingen. Van Henk kun je op aan, zo blijkt steeds weer. Nu hij ook nog een stichting voor de veteranen mede heeft opgericht, vonden wij het tijd hem eens in het zonnetje te zetten. We kunnen helaas niet alles benoemen wat Henk voor Helmond doet en heeft gedaan (je zou er een boek over kunnen schrijven), maar we stippen graag een paar onderwerpen aan.

Zoals gezegd, is Henk al 45 jaar vrijwilliger. In 1977 werd een wielergroep van oud-wielrenners opgericht. Henk werd penningmeester van de vereniging, waaruit een jaar of drie later de Tourclub ’81 ontstond. In de jaren die volgden, organiseerde Henk vele wieler-avondvierdaagsen, onder andere op hometrainers, waarvan alle opbrengsten ten goede kwamen aan goede doelen en verenigingen in Helmond. In 1983 organiseerde hij zelfs een fietsmarathon van Hamburg naar Helmond van 500 km. Ook was hij mede-organisator van de fietsmarathon van Parijs naar Mierlo binnen een etmaal, eveneens 500 km. Henk had alles tot in de puntjes geregeld en fietste zelf ook mee. Eén van de laatste wieler-hoogtepunten die we graag nog even aanstippen, is het verbreken van het wereldrecord wielrennen 24 uur op de weg in 1988. Het ging hier om het verbeteren van een bestaand record dat stond opgetekend in het Guiness Book of Records. De opbrengsten van deze happening gingen geheel naar Fanfare Unitas en het nieuwe wereldrecord kwam op 706 kilometer te staan.

Henk bleek meer interesses en passies te hebben. Toen hij in 2000 in Residence Oostende kwam wonen, bleek er nog geen vereniging te bestaan voor bewoners van het appartementencomplex. Henk werd oprichter en voorzitter van deze bewonersorganisatie, om hun belangen te behartigen. Daarnaast werd hij lid en huisfotograaf van het Stedelijk Helmonds Seniorenkoor. Henks achtergrond als vakfotograaf sloot eveneens goed aan bij Heemkundekring Helmont. Voor hen is hij wekelijks bezig om alle ontwikkelingen in de stad nauwgezet te volgen en daar verslag van te doen. Dankzij hem blijft alles gedocumenteerd en bewaard voor het nageslacht. Hij is dagelijks op pad, is het niet voor het één, dan wel voor het ander. Hij is altijd vrolijk en in voor een praatje. Geen wonder dus dat al zijn inzet al eens is bekroond met onder andere een koninklijke onderscheiding in 2006 en de Helder Helmond Award 2021.

Fotograaf

Als je Henk vraagt naar zijn drijfveren om dagelijks op pad te gaan als vrijwilliger, komt daar een bescheiden antwoord uit. “Het is inderdaad zeer tijdrovend allemaal, maar zo maak ik alles wat er gebeurt in Helmond wel zichtbaar voor het publiek. En met mijn foto’s zorg ik er ook gelijk voor dat het bewaard blijft voor de toekomst.” Henk maakt niet alleen fotoreportages en artikelen voor Weekkrant De Loop, ook voor Dit is Helmond zette hij zich jarenlang belangeloos in. De meeste mensen kennen Henk waarschijnlijk ook het best met een camera rond zijn nek. “Mijn carrière als fotograaf begon halverwege de jaren 60 en zette zich voort bij de luchtmacht”, legt hij uit. “Ik ben 35 jaar grond- en luchtfotograaf geweest. Wat je dan meemaakt, zeker in tijden van oorlog, gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Het is heftig wat ik gezien heb, maar gelukkig had ik altijd een thuisfront dat achter me stond en staat.” Als je vraagt hoe Henk ooit bij het fotograferen is gekomen, zegt hij lachend: “Dat zit in de genen denk ik. Mijn oma fotografeerde al in de jaren 30 en ook mijn vader later. Ik denk dat zij mij hebben besmet.”

Veteranen

Binnen Helmond wonen 600 honderd veteranen. Henk, zelf dus ook veteraan, heeft zich altijd enorm voor hen ingezet. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend”, legt hij dan uit. “Helaas is dat iets dat we ons in deze tijd weer goed (moeten) realiseren.” Onlangs is er dan ook, mede door de inzet van Henk, een Helmondse stichting opgericht om veteranen te verenigen. “Zij kunnen er veel aan hebben als ze elkaar kunnen opzoeken en weten te vinden. We willen met de stichting veteranencafés organiseren, bijeenkomsten waar veteranen elkaar kunnen ontmoeten. Ook willen we meer aandacht besteden aan de herdenkingen op 4 mei en willen we jaarlijks een Helmondse veteranendag gaan organiseren. De veteranen hebben voor onze vrijheid gezorgd en zij mogen daarom echt niet vergeten worden.”

Henk heeft eveneens het initiatief genomen om een monument aan te vragen bij het stadsbestuur van de gemeente Helmond voor de in 1993 gesneuvelde Helmonder Willo Martens in de Joegoslavië-oorlog. Burgemeester en wethouders hebben hier mee ingestemd en Henk gecomplimenteerd met dit bijzondere initiatief. Op 8 juni zal er een viaduct bij Dierdonk benoemd gaan worden als monument voor deze Willo Martens.

Wij bewonderen Henk om zijn geweldige inzet voor Helmond en haar inwoners. Bedankt Henk! En natuurlijk tot gauw weer.


Dit nieuwsbericht is 697 keer bekeken