Helmondse vrijwilligster bij Eurovisie Songfestival

Helmondse vrijwilligster bij Eurovisie Songfestival Ingrid Heusschen
Gepubliceerd op: 27 mei 2021 10:15
Gewijzigd op: 27 mei 2021 10:21

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Bij het Eurovisie Songfestival zijn zeshonderd vrijwilligers betrokken geweest. Eén ervan was de Helmondse Ingrid Heusschen. Via een oud-studiegenootje werd zij in december 2019 benaderd om te solliciteren bij het ESF voor het team pers-media en hospitality. Tot haar verbazing werd zij aangenomen, maar er kwam al snel een einde aan de beoogde droombaan met de komst van Covid-19. In januari van dit jaar werd Ingrid opnieuw benaderd met de vraag of ze nog beschikbaar was. Na overleg met haar werkgever werd er verlof ingeroosterd voor de eventweek zodat ze als vrijwilliger aan de slag kon.

Dit jaar waren er geen fysieke bijeenkomsten voor alle medewerkers en vrijwilligers, maar online meetings, nieuwsbrieven en een speciale app waar alle shiftplanningen, functiehandleidingen en bijvoorbeeld ook de Health and Safety protocollen beschikbaar waren. Na bijna anderhalf jaar wachten, was het afgelopen week zover: juryshows, halve finales en natuurlijk de finale op zaterdag 22 mei.

“Waarom ik me aangemeld heb als vrijwilliger? Nou heel eenvoudig: dit is het grootste event ooit in Nederland. Ik ben niet eens per se fan van het Songfestival, maar aan dit unieke gebeuren wilde ik mijn steentje bijdragen en erbij zijn! Dit maak je toch nooit meer mee? Hoe gaaf om met zijn allen Nederland internationaal op de kaart te zetten?”

Vooraf was er al een uitgebreid antecedentenonderzoek uitgevoerd. “Bij aankomst moest ik eerst mijn identiteitspapieren laten controleren, mijn accreditatie ophalen, daarna naar de teststraat en na een negatieve test weer door de beveiliging. Het leek wel of je op het vliegveld was om in te checken. Er lag een kledingpakket voor me klaar en een superleuke goodiebag. Er was ontzettend veel aandacht voor veiligheidsmaatregelen en we moesten verplicht medische mondkapjes dragen. Dat testen moest trouwens elke dag voor binnenkomst.”

Stilzitten was er niet bij: “Ik werd ingepland voor de shifts vanaf vier uur ‘s middags tot sluiting. Dat was meestal diep in de nacht. Slapen deed ik daarom in een Bed & Breakfast bij ontzettend gastvrije mensen in Rotterdam. De kosten werden niet vergoed, maar ach, dat heb ik er graag voor over. Er werd verder ontzettend goed voor iedereen gezorgd: eten en drinken was top geregeld.”

Helmondse vrijwilligster bij Eurovisie Songfestival Ingrid Heusschen


Met een tiental andere vrijwilligers vormde Ingrid het hospitality VIP team. Zij zorgden samen voor een warm welkom voor alle VIP gasten. “We vormden een heel gemêleerde groep: stewardessen van de KLM, Transavia, gemeente Rotterdam, maar ook van de NPO. We waren de VIP’s behulpzaam bij al hun vragen, zorgen voor doorverwijzingen, brachten hen naar de VIP lounge en begeleidden de gasten naar de zaal en terug. Mijn stappenteller maakte overuren! Gelukkig stonden we ook in de zaal tijdens de live shows en maakten we alles van dichtbij mee. We glommen van trots: dit was een spektakel in alle opzichten: beeld, geluid, belichting, creativiteit en visuals. Gewoonweg uniek, indrukwekkend en nog nooit vertoond!”

Samen aftellen voordat een show begon: “Je voelde gewoon de spanning door de zaal golven. Iedereen was enthousiast en bewust van het feit dat dit uniek was: het eerste grote event in coronatijd en je mocht erbij zijn. Afgelopen zaterdag tijdens de finale lieten we onze emoties de vrije loop en zongen luidkeels mee met ‘onze Jeangu’. Hier en daar werd een traantje weggepinkt, omdat dit onze laatste avond samen was. Een week heel intensief met elkaar optrekken, creëert een ijzersterke band. Waar ik het meeste van genoten heb? Het feit dat ik heel veel nieuwe mensen heb gesproken en een aantal goed heb leren kennen. De saamhorigheid, vriendschap en verbondenheid van medewerkers en bezoekers. Ik kan niks opnoemen waar ik niet blij van werd. Het was uniek in alle opzichten. En het Songfestival? Die heeft er een nieuwe fan bij!”


Dit nieuwsbericht is 124 keer bekeken

X
X