Helmondse Sven, Femke en Wendy naar Europees kampioenschap kanopolo

Helmondse Sven, Femke en Wendy naar Europees kampioenschap kanopolo
Gepubliceerd op: 30 september 2021 13:02
Gewijzigd op: 30 september 2021 13:03

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND 3 Helmondse talenten mogen van 4 tot en met 10 oktober uitkomen voor de Nederlandse selectie voor het Europees kampioenschap kanopolo. Na een selectieperiode die vanwege corona langer duurde dan gepland, zijn Sven Manders (17), Femke Huizinga (17) en Wendy Huizinga (15) deze zomer geselecteerd om ons land te vertegenwoordigen in de U21 (under 21)-divisie.

Wat is dat eigenlijk, kanopolo? Sven vertelt: “Het is een vrij onbekende sport. Eigenlijk is het een soort kruising tussen rugby en handbal, maar dan op het water.” Kanopolo speel je 5 tegen 5, met in ieder team maximaal 3 wisselspelers die klaar liggen achter het speelveld en elk moment ingezet mogen worden.

Scoren doe je door de bal in het doel te gooien dat aan weerszijden in het veld drijft. “De tactiek is vaak om een speler vrije doorgang te geven tot het doel. Dat doe je door de tegenstanders met je boot te proberen voor het doel weg te duwen, weg te beuken eigenlijk”, aldus Femke met een grijns op haar gezicht. Je moet bij kanopolo dus tegen een stootje kunnen, de spelers zijn dan ook goed beschermd door onder andere het dragen van een helm met gezichtsnet en een stevig zwemvest. Verder zitten er op de kano’s rubberen stootbumpers.

De drie talenten spelen al enkele jaren kanopolo bij hun club in Helmond, HWC de Helmvaarders. Hoe kwamen ze erbij om voor deze sport te kiezen? “Na een kano-excursie tijdens een zomervakantie 6 jaar geleden, besloot onze vader om mee te doen met een wildwatercursus bij HWC”, vertellen Femke en Wendy. “Wij hebben toen diezelfde cursus gedaan en kwamen erachter dat er kanopolo werd gespeeld bij de vereniging.

Helmondse Sven, Femke en Wendy naar Europees kampioenschap kanopoloF | Martijn Huizinga


Dat leek ons ook heel leuk om te doen.” Sindsdien trainen de meiden elke week tweemaal fanatiek bij hun club. Ook Sven is meteen polo gaan spelen toen hij bij de club kwam. “Daarvoor had ik er eigenlijk nog nooit van gehoord.”

Er is de laatste maanden wel wat veranderd aan hoe ze hun sport beleven. “We zijn altijd wel fanatiek geweest, maar nooit echt bezig met topsport”, zegt Femke. “Tot we gescout werden voor een open training bij de U21-selectie. Als je eruit gepikt wordt, dan ga je ineens inzien dat je een misschien een kans maakt.” Tijdens het hele selectietraject zijn er stap voor stap spelers afgevallen en zijn ze nog vaker gaan trainen in de hoop om bij de eindselectie te komen. Regelmatig trainen ze met een paar andere fanatiekelingen een extra avond bij HWC en daarnaast gaan de talenten naar de sportschool waar een programma op maat is samengesteld. “Verder zijn er door het hele land trainingsweekenden van de U21-selecties en in aanloop naar Sicilië trainen we nu elke donderdag in Amersfoort.”

Op de vraag of ze het spannend vinden om hun land te mogen vertegenwoordigen in Sicilië antwoordt Sven: “Er is een gezonde spanning. Maar ik ben nog niet heel zenuwachtig.” “Maar dat verandert vast als we in het vliegtuig stappen en daar klaarliggen voor onze eerste wedstrijd!”, vult Wendy aan. Wendy mag voor haar team bij elke speelhelft de sprint doen. Bij het fluitsignaal wordt er een bal midden in het veld gegooid en sprint er van elk team een speler vanaf de achterlijn naar de bal. “Als ik die bal als eerste heb voor mijn team, dan is de ergste spanning wel voorbij”, lacht ze.

Wat deze selectie extra leuk maakt voor de drie poloërs, is dat de 2 meiden zusjes zijn en Sven al 4 jaar de vriend is van Femke. De drie kennen elkaar dus goed. Tevens zijn ze de jongste spelers in hun team, zowel bij de heren als de dames. “Het is echt heel vet dat wij alle drie zijn uitgekozen, het is heel gezellig en we gunnen het elkaar. We worden goed in het team opgenomen en dankzij onze leeftijd maken we nog jaren kans om in de selectie te blijven”, zegt Wendy.

Hoe willen de kinderen verder met deze sport, wat zijn hun dromen voor de toekomst? “Wij willen graag zo lang mogelijk voor Nederland blijven spelen”, aldus Femke. “En minstens een keer WK spelen, en als het kan ooit naar de olympische spelen!”, vult Sven aan.

Dat laatste is nog niet mogelijk, want kanopolo is nog geen olympische sport. Achter de schermen wordt daar wel voor gelobbyd.

Het EK kanopolo is te volgen op
canoepolocatania2021.it.
Meer info over kanopolo staat op
www.helmvaarders.nl/disciplines/kanopolo.


Dit nieuwsbericht is 700 keer bekeken

X
X