Helmondse Nick de Vries maakt horror film

Gepubliceerd op: 12 mei 2023 12:59
Gewijzigd op: 12 mei 2023 13:01

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Rijpelberg, Voorpagina

Tekst en foto: Anton van Stekelenborg

RIJPELBERG Nick de Vries is een 27-jarige filmmaker uit Rijpelberg. Van jongs af aan had hij al een grote passie voor films. Acht jaar geleden is hij zelf begonnen met het maken van films. Tijdens zijn opleiding aan het Sint Lucas focuste hij zich vooral op het maken van opdrachtfilms. Maar hij wilde meer. Nick wilde films maken voor de cinema’s. En dat gaat binnenkort gebeuren. ‘The Severing’ komt eraan.

“Mijn grote droom is ooit naar Hollywood te gaan”, begint Nick ons gesprek. “Van jongs af aan ben ik al bezig met het maken van filmpjes. Op 8-jarige leeftijd was ik zelfs al bezig met het editen van filmpjes. Vanaf die tijd wil ik stap voor stap dichter bij mijn grote droom komen.” Nick is inmiddels een eindejaarsfilmstudent aan de Dutch Filmers Academy in Eindhoven, waarbij zijn focus ligt op het regisseren. Zijn specialisatie is het fictie- en horrorgenre. Dit jaar gaat hij zijn afstudeerfilm ‘The Severing’ opnemen. “Het is een Nederlandse film met een Engelse titel, omdat dat gewoon wat cooler klinkt”, vertelt Nick. “Als je het in het Nederlands zou zeggen, krijgt de titel een andere feeling.” Na vele videoproducties en korte films te hebben geregisseerd, is Nick erachter gekomen dat hij een eigen aparte stijl van regie aan het ontwikkelen is op psychologisch en visueel absurd gebied. “Ik ben gek op wilde passende ideeën met de juiste verantwoording, die de kijker zal laten nadenken”, zegt Nick.

Nick woont zijn hele leven al in Helmond. Het fijnste plekje in Helmond is voor hem, hoe kan het ook anders, de bioscoop en alles daaromheen. Nick heeft in de loop der tijd al een aardig netwerk opgebouwd in de filmwereld de afgelopen jaren. Voor zijn komende film heeft hij medewerking gevraagd aan zijn klasgenoten van de Dutch Filmers Academy, met daarnaast vrijwilligers, om zo een talentvolle en gemotiveerde filmcrew te kunnen samenstellen. Het script voor de film heeft Nick zelf geschreven, samen met schrijver/producent Reno van Zanten.

Het verhaal
‘The Severing’ is een emotioneel verhaal over een moeder & dochter-relatie dat het angstaanjagende betreedt. Het is een psychologische horrorfilm die gaat over een dochter genaamd Eliza. Zij wordt van jongs af aan emotioneel mishandeld door haar stiefvader, Roy, en haar moeder, Claire. Ze werd vaak als waardeloos beschouwd en werd uitgescholden. Ze mocht nooit ergens heen. Haar spullen werden afgepakt en ze kreeg overal de schuld van. Als gevolg lijdt Eliza in haar latere leven aan een psychotische depressie die steeds verder oploopt. Claire, die in een tragisch ongeval is omgekomen toen Eliza jonger was, wordt door Eliza als waanbeeld gezien door deze psychotische depressie. Haar moeder wordt ingebeeld als de moederfiguur die ze altijd al hoopte te hebben. Liefdevol, ondersteunend en zorgzaam. Door haar oplopende psychotische depressie beeldt ze echter steeds vaker een angstaanjagende entiteit in. Een menselijk figuur met demonische features, de personificatie van haar depressie. Deze zorgt ervoor dat Eliza af moet rekenen met iemand waar ze van houdt. Nick vult nog aan dat in de realiteit geestelijke mishandeling vaak overschaduwd wordt door lichamelijke mishandeling. “Het is zelfs niet strafbaar in Nederland”, zegt hij.

Horrorgenre

Wat trekt Nick zo aan, in het horrorgenre? “Ik ben van mening dat iedereen wel wat donkers in zich heeft. Om dat donkere deel als het ware eruit te kunnen plukken en hier een fictief jasje omheen te creëren, vind ik persoonlijk een mooi en sterk iets.” Toch is horror niet echt één van de populairste genres. Mensen vinden het vaak eng. Maar er zijn gelukkig ook liefhebbers van het genre. Nick haalde zijn inspiratie uit onder andere de nieuwe ‘Evil Dead’-film, die hij inmiddels al tweemaal heeft. Daarnaast inspireerde onder andere The Haunting of Hill House, Hereditary, The Conjuring, en Ju-on: The Grudge hem. “En geloof het of niet, ik haal ook inspiratie uit mijn eigen dromen en nachtmerries”, vult Nick aan.

Het proces

Via voordekunst.nl is Nick bezig om zijn film te kunnen financieren. Hoe is eigenlijk het verloop van zo’n filmproces? “Ik heb van tevoren wat ideeën over het concept op papier gezet”, vertelt Nick. “Daarna begon ik, samen met Reno, aan het script. Aangezien ik ook de co-producent ben van de film, ga ik kijken wat we nodig hebben, zoals locaties, props en natuurlijk de acteurs die ik uiteindelijk via de filmcastingssite heb gevonden. Ik kijk of de acteurs en de actrices in mijn visie passen. Dan volgt de auditie en eind april van dit jaar, had ik de cast compleet. Eind mei heb ik een soort van tussenviewing. Dan kan ik op school het storyboard en de shotlist laten zien en ben ik van plan om daarna te gaan beginnen met het filmen van ‘The Severing’. Een storyboard maken is niet echt één van mijn favoriete dingen. Ik kan niet zo goed tekenen, maar zo’n board is wel belangrijk om te laten zien wat mijn visie is.”

‘The Severing’, waarvan Nick zelf het logo heeft ontworpen voor de flyer, is niet de eerste film die Nick heeft gemaakt. In het eerste jaar van de Dutch Filmers Academy maakte hij ‘Persistence’. Daarmee begon zijn liefde voor het regisseren. “Ik heb altijd wel geweten dat ik regisseur wilde worden,” zegt Nick, “maar door dat project wist ik het zeker.” Het maken van een film kost veel geld. Vaak moet je het hebben van mensen die met liefde aan zo’n film willen meewerken, anders zijn de kosten niet te overzien voor een beginnend filmmaker. “Via zo’n filmcastingssite vind ik dan gelukkig mensen die voor een onkostenvergoeding mee willen werken aan mijn afstudeerfilm, anders is het voor mij nog niet te betalen”, zegt Nick eerlijk. Zijn focus ligt nu om zijn studie goed af te ronden en dan ergens in loondienst in de filmindustrie te gaan werken, zodat hij langzaam dichter bij zijn grote droom kan komen: vertrekken naar Hollywood.

Nick de Vries kun je volgen via zijn Instagrampagina’s @nickdb_official en @theseveringfilm.


Dit nieuwsbericht is 141 keer bekeken