Helmondse jongeren winnen debatwedstrijd

Helmondse jongeren winnen debatwedstrijd
Gepubliceerd op: 7 april 2022 9:30

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Vrijdag 1 april vond op het provinciehuis in Den Bosch de voorronde van de debatwedstrijd Op Weg Naar Het Lagerhuis, gekoppeld aan het televisieprogramma van BNNVara plaats. 18 middelbare scholen uit Noord-Brabant stuurden een team naar de provinciale ronde, waar het Helmondse Dr.Knippenbergcollege van won en met een gouden beker naar huis ging. Leerlingen Sarah Broekmeulen (17) en Ruud Beks (18) deden eraan mee.

Door: Floortje Jansen

Verschillende aspecten
Geheel zonder grappen werd de wedstrijd niet gewonnen. Bij ‘Het Lagerhuis’ wordt namelijk gelet op verschillende aspecten van een debat, waarbij humor ook van groot belang is. “Deze zeven punten vormen het beoordelingssysteem. Zo is er in een ronde een speech, genaamd de V-Rede, of een 1-op-1 debat”, vertelt Sarah. “Bij deze laatste ronde neemt één debater het op tegen een tegenstander van een andere school. De winnaar van één van deze twee onderdelen verdient een punt voor het team.” Verder is er in iedere ronde een vaste rollendebat, waarbij het hele team samen achter één standpunt staat en een zogeheten ‘360 gradendebat’, waarbij men halverwege wisselt van kant. De voorstanders worden de tegenstanders en vice versa.

Onzekerheden nemen af
Sinds de derde klas zit Sarah bij de debatclub, geïnspireerd door onder andere haar oudere zus. “Thuis ging ik discussies al niet uit de weg. Maar bij het vak Nederlands vond ik het onderdeel debatteren altijd saai”, vertelt ze. De onderwerpen die aan bod kwamen bij geschiedenis en maatschappijleer interesseerden haar veel meer. Gelukkig voor haar gingen de stellingen bij de debatclub daar meer op in. “Het bleek vooral heel leuk en gezellig te zijn!” Bij de wedstrijd van dat jaar mocht ze mee als ‘junior debater’, zodat ze de drempel van zelf opstaan nog niet over hoefde. Ze mocht meedoen in het reserveteam. “Samen bleek de tegenstander ineens niet zo intimiderend te zijn als ik dacht. Na die dag namen mijn onzekerheden af.”

Helmondse jongeren winnen debatwedstrijdFloortje Jansen, de schrijfster van dit artikel, zat ook in het team | F Alain Dikken


Voor de lol
Medeleerling Ruud Beks zit er pas twee jaar bij en had de wedstrijd dus nog niet eerder meegemaakt. Anders dan Sarah ging hij bij de debatclub omdat hij beter wilde worden in spreken in het openbaar. “Het is belangrijk om je mening goed te kunnen uiten in deze wereld. Dat leer je door te debatteren in een groep als deze.” De debatclub bestaat dit jaar uit zo’n vijfentwintig leerlingen, die iedere dinsdagmiddag een ‘flexles’ volgen. Vorige jaren werkte de school nog niet met dat systeem, waardoor het een vrijwillig buitenschools uurtje was. “Het voelt nog steeds zo. Iedereen zit daar echt voor de lol”, vinden Ruud en Sarah.

Eerste wedstrijd
Ook de docenten die de groep begeleiden halen er veel plezier uit. Zo is één van hen oud-leerlinge, die een aantal jaar geleden zelf nog meedeed aan de wedstrijden. “Zij zijn dan ook echt heel blij en trots dat we de provinciale wedstrijd hebben gewonnen”, vertelt Sarah. Zelf is ze dan ook enigszins verbaasd dat de groep zo ver gekomen is. Na twee jaar zo goed als stil te hebben gelegen heeft een groot deel namelijk, net als Ruud, nooit een wedstrijd meegemaakt. “Driekwart van ons was nog nooit mee naar Den Bosch geweest.” Zo ook vwo-leerling Jason Bechtold, die bij de eerste landelijke ronde in Hilversum invalt voor een andere leerling. “Debatteren op zo’n hoog niveau vind ik echt bijzonder”, vertelt hij. De school is dan ook niet eerder verder gekomen dan de provinciale wedstrijden.

Leerzaam
“De voorbereiding viel mee”, vertelt Ruud. “En het was het sowieso waard.” Direct na zijn schoolexamens zat hij wel goed in de flow en maakte hij van alle argumenten een samenvatting, waar de groep flink gebruik van kon maken. “Zodra de stellingen bekend zijn, verdelen we ze onder. Iedereen bedenkt argumenten die we vervolgens samen oefenen.” De onderwerpen zijn divers. Er zitten dan ook weleens stellingen tussen waar de leerlingen weinig kennis over hebben. Door zich in te lezen en meer informatie op te zoeken komen ze tot stof om een mening te kunnen vormen. “Daar leer je heel veel van.” Zelf heeft Ruud het niet per se nodig voor zijn vervolgopleiding. “Maar je bent in het algemeen beter ontwikkeld als je aan vaardigheden als deze werkt.” Daar is Jason het mee eens. “Ik heb hier het gevoel dat ik hier echt de ruimte heb om mijn kwaliteiten te laten zien en te ontwikkelen.”

Samenwerken
“Of je nou geselecteerd wordt of niet, iedereen leeft mee met de groep die gaat”, vertelt Sarah. “Iedereen wil namelijk dat we zover mogelijk komen.” Het gaat natuurlijk niet om het winnen, maar ‘dat is wel heel leuk’. “Ik had geen verwachtingen”, zegt Ruud. “Maar we hebben het goed gespeeld.” Dat kun je wel stellen, want het team mocht door naar de finale. “Dan moet je je echt gaan bewijzen”, zegt Sarah. “Ineens mag je in de Statenzaal met een microfoon die je doorgeeft en zit er publiek bij.” Vijf minuten van tevoren hoort het team welke kant ze moeten verdedigen, de voor- of de tegenpartij. Daarna krijgen ze ook even voorbereidingstijd. “Als een stel gekken roepen we dan door elkaar: ‘Let hierop! Zeg jij dit, dan kan hij daarop reageren!’ Dat is heel stressvol, maar ook echt grappig.”
Voor Ruud is het zijn laatste jaar om mee te kunnen doen aan de wedstrijd, omdat hij in zijn eindexamenjaar zit. Daarom is nu alle hoop gevestigd op de volgende ronde, de kwartfinale in Hilversum.

Zijn schoolexamens zijn inmiddels gelukkig achter de rug. “Maar ik zou er zeker voor blijven zitten”, lacht hij.


Dit nieuwsbericht is 315 keer bekeken

X
X