Helmondse Bevrijdingsdag feestelijker vieren?

Gepubliceerd op: 10 maart 2018 15:00
Gewijzigd op: 8 maart 2018 11:48

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Helmond is op 25 september 1944 bevrijd. Tot nu toe is er in feite sprake van een sobere herdenking die vrijwel een kopie is van de dodenherdenking die (landelijk) op 4 mei gehouden wordt.

De dodenherdenking en de herdenking van de bevrijding van Helmond vinden beiden plaats in het Hortensiapark. (op 4 mei bij St. Joris en de Draak en op 25 september nabij de Herdenkingskapel)

Door de jeugd (basis onderwijs) en de jongvolwassenen (onderbouw voortgezet onderwijs) er bij de jaarlijkse viering van de bevrijding van Helmond te betrekken, wordt keer op keer jaar op jaar aandacht gevraagd voor het belang van het leven in vrijheid. Het motto is dan ook; ’ Vier de vrijheid’ en ‘Vrijheid geef je door’ is, in het verlengde daar van, de boodschap de we uitmoeten blijven dragen, nu en in de toekomst.

Helmond is een pluriforme en multiculturele gemeenschap. Sommige inwoners hebben een etnische achtergrond en komen soms uit landen waar het verkeren in vrijheid niet overal en altijd even vanzelfsprekend is. Integendeel!
Het gezamenlijk vieren van vrijheid kan bovendien ook een bindende en verbindende factor zijn.
Door met name de jeugd te betrekken in de voorbereiding en uitvoering van de viering mee te nemen zijn zij goed voorbereid op de herdenking en het hoe en waarom en de viering.
Het resultaat van de (jaarlijkse) inspanningen moeten het begrip en het besef bij de jongeren doen ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en mag zijn.

Om dit te kunnen realiseren is begin januari 2018, de ‘Stichting Helmond 25 september 1944’ opgericht.
De kersverse stichting wil samen met de gemeente, die het herdenkingsdeel blijft verzorgen, de bevrijding van Helmond een feestelijke maar ook historische viering verzorgen.

Door het formele karakter van een stichting wordt financiële ondersteuning door derden mogelijk gemaakt.
Dit jaar (2018) wil de stichting de viering in de nieuwe opzet gestalte gaan geven, die vervolgens moet leiden tot een eerste hoogtepunt in 2019 (Helmond 75 jaar bevrijdt) en voorts een jaarlijkse viering en herdenking van de bevrijding van Helmond.

Dit nieuwsbericht is 225 keer bekeken

X
X