Helmonder Yendrel Arias Mena won Top Model Europe

Gepubliceerd op: 29 juni 2022 14:31

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND De Helmondse Yendrel Arias Mena (25) heeft in Brussel de finale van Top Model Europe gewonnen, in de categorie Sport. “Het kwam nog niet helemaal aan toen ik het hoorde. Natuurlijk was ik blij, maar het duurde even voor het binnenkwam”, vertelt hij. Voor hem is plezier in wat hij doet van het allergrootste belang. Zelfs in een grote wedstrijd als deze, met grote belangen, houdt hij dat vol.

Inschrijven in coronatijd

Al een aantal jaar poseerde Yendrel voor fotografen in shoots, voordat hij begon aan zijn eerste officiële wedstrijd. Zijn vriendin gaf hem op. “’Jij moet wat meer internationale dingen gaan doen en het groter aanpakken’, zei ze tegen me. Al scrollend op internet kwam ze Top Model Europe tegen. Toen hebben we mij samen ingeschreven.” Een paar maanden later ontvangt Yendrel een mail met de mededeling dat hij door is naar de volgende ronde. Omdat op dat moment het coronavirus een hoop aan banden legt, stuurt hij de organisatie steeds foto’s en video’s van zichzelf en heeft hij ook een Zoommeeting, waarin hij in ondergoed voor de camera moet verschijnen voor de beoordeling. Hij doorstaat iedere nieuwe ronde en uiteindelijk wordt na een gesprek via Zoom bekend dat hij naar Frankrijk mag.

Recht vooruit

Daar krijgt hij trainingen, onder andere voor het lopen op de catwalk. “Ik had al wat ervaring, dus ik wist hoe ik het beste op een foto kon staan. Maar van de catwalk wist ik niets af”, vertelt Yendrel. “Het is veel meer dan gewoon lopen: je moet je borst en hoofd op een bepaalde manier houden en strak kijken.” Hij laat een filmpje zien van de finale, waarin hij wordt toegejuicht door zijn vrienden, zijn moeder en zijn zusje. Op zijn gezicht verandert niets van emotie, want hij moet op de juiste manier blijven kijken, maar vanbinnen is Yendrel ontzettend blij met hun aanwezigheid en enthousiasme. “Mijn moeder vroeg naderhand of ik het wel leuk vond dat ze steeds gingen juichen. Ik heb geloof ik niet één keer naar links of rechts gekeken: je blik is altijd recht vooruit. Maar ik vond het wel degelijk leuk.”

Door, door, door

Tijdens de voorronde in Frankrijk doet hij nieuwe shoots met onder andere automerk Porsche. Daarna begint het maandenlange wachten op de uitslag. Uiteindelijk komt het nieuws dat in 2022 de grote finale zal worden gehouden in Brussel. “Daar hadden we ook weer trainingen en gesprekken met mensen uit de Dominicaanse Republiek. Stel dat je niet door zou gaan, dan konden ze je meenemen voor een carrière bij hen.” Het zijn opnieuw lange dagen, maar Yendrel heeft het er naar zijn zin, ook met de andere jongens die strijden voor dezelfde titel. “Er was nog een kleding-doorpas met een fashion designer en de dag erna hadden we aan één stuk door oefeningen tot aan de show.”

Winst

In totaal zijn er bij de finale 135 modellen aanwezig, opgedeeld in verschillende categorieën. “Er waren vrouwelijke modellen, mannelijke modellen, modellen voor commercials en de sportmodellen.” De groep mannen waar Yendrel mee samen zit, bestaat uit zo’n vijf man. De modellen van het jaar 2022, het jaar na hem, zijn een groep van wel twintig jongens. “Zij hadden wel echt een aparte voorbereiding, los van ons.” De winnaar van de titel voor 2021 wordt dan ook los aangekondigd, als één van de laatsten. Zodra Yendrels naam valt als de gelukkige, stijgt het applaus en gejoel vanuit zijn eigen publiek tot een hoogtepunt. Hijzelf kan het dan nog niet helemaal bevatten. “Ik was echt nog even twee dagen aan het landen, hoor.”

Niet te veel sporten

Clichés over een hele harde wereld en strenge diëten zijn voor Yendrel niet van toepassing. “Er wordt professioneel met je omgegaan en ik persoonlijk vind dat niet streng. Wel moet je opletten met bepaalde dingen. Ik ben als sportmodel bijvoorbeeld gespierd, maar je mag ook weer niet té gespierd zijn. Als ik het zo houd zoals ik nu ben is het goed, zeiden ze.” Hij blijft dan ook sporten zoals hij al deed. “Na een week niet sporten ga je namelijk wel echt verschil zien.” Als winnaar krijgt hij een jaar lang steun vanuit Top Model Europe, wat betekent dat hun cliënten hem kunnen boeken. Komende november mag hij naar de Dominicaanse Republiek, voor de wereldwijde wedstrijd: de Men Universe. “Daar is het ook een weeklang trainingen en aan het einde een grote show.”

Op reis

Zo reist hij naar een hoop verre bestemmingen voor zijn carrière, maar een vakantie is het allesbehalve. “Er zijn wel momenten tussen van alles door dat je er even uit kunt om te zien waar je eigenlijk bent.” Toevallig heeft Yendrel zelf Dominicaanse roots en kent hij het land dus. “Ik ga terug naar mijn thuisbasis”, lacht hij. Alle focus nu op november, maar zonder door te draaien. “Alles is mogelijk, zolang je je 100% focust op wat je bereiken wilt”, zegt Yendrel. “Blijf geloven in jezelf en blijf vooral ten alle tijden jezelf.”


Dit nieuwsbericht is 248 keer bekeken

X
X