Helmond vangt half jaar jonge vluchtelingen op

Helmond vangt half jaar jonge vluchtelingen op
Gepubliceerd op: 20 januari 2022 15:37

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Mierlo-Hout, Voorpagina

MIERLO-HOUT Burgemeester Elly Blanksma: “De humanitaire nood is hoog. Asielzoekerscentra lopen over en er komen veel vluchtelingen ons land binnen. Daardoor kampt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) met enorme tekorten aan opvangplekken.

Naar aanleiding daarvan heeft ook de Commissaris van de Koning een dringende oproep gedaan aan de Brabantse gemeenten om op zoek te gaan naar geschikte opvanglocaties. Als Helmond nemen we met het aanbieden van een locatie voor noodopvang voor jonge vluchtelingen onze verantwoordelijkheid. Als mensen om humanitaire redenen een beroep op ons doen, dan helpen wij.”

COA verzorgt de opvang
Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) regelt de opvang en begeleiding. Dat doet het COA in nauw overleg met de gemeente. De jongeren kunnen er slapen, douchen en krijgen maaltijden. Ook is er scholing en begeleiding. Het Jan van Brabant College in Helmond verzorgt onderwijs voor de jongeren. Het onderwijs start stapsgewijs. Het COA zorgt voor een 24-uurs bereikbaarheid voor vragen en meldingen vanaf het moment dat de locatie in gebruik is genomen.

Helpen?
Er is ook behoefte aan ontspanning en vrijetijdsbesteding voor deze jongeren. Daarvoor werkt het COA graag samen met organisaties, verenigingen en vrijwilligers uit de stad. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden via info@coa.nl.

Noodopvang geeft meer ruimte in azc’s
De instroom van asielzoekers neemt nog steeds toe (mensen uit het Midden-Oosten, maar ook een inhaalslag vluchtelingen en na-reizigers door corona) en de uitstroom van statushouders naar woningen in gemeenten stagneert door druk op de woningmarkt. Door deze mensen in Helmond op te vangen geeft dat lucht voor de opvang van vluchtelingen in de volle azc’s.

Vragen of contact
Op www.helmond.nl/noodopvang staat meer informatie over de noodopvang. Omwonenden van de noodopvang kregen een brief met informatie en een uitnodiging voor een digitale informatiebijeenkomst.


Dit nieuwsbericht is 429 keer bekeken

X
X