Helmond: slimme stad van nu en de toekomst!

Gepubliceerd op: 19 november 2020 11:05
Gewijzigd op: 20 november 2020 11:07

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Je loopt door de stad en de lantaarnpaal gaat vanzelf aan wanneer je in de buurt komt. Je telefoon vertelt je dat je over 200 meter rechtsaf moet slaan. Terwijl jij staat te wachten bij het stoplicht, hoeft de ambulance die langs komt dat niet, omdat alle lichten voor hem op groen springen. Onze wereld wordt steeds digitaler. De gemeente Helmond wil niet ingehaald worden door deze nieuwe digitale wereld. Daarom is er afgelopen week een plan vastgesteld om te werken aan Helmond als Digitale Stad.

Wethouder Cathalijne Dortmans (digitale stad): ‘’De coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk deze digitale wereld is voor onze samenleving. Wat een paar maanden geleden nog ondenkbaar was, is nu de werkelijkheid. Zo werken heel veel Helmonders thuis. De gemeente wil ervoor zorgen dat Helmond klaar is voor de toekomst en dat ook alle Helmonders meeprofiteren en mee kunnen doen bij deze digitale ontwikkelingen.’’

In het Programma Digitale Stad is er aandacht voor het aanleggen van een zogenaamd ‘digitaal fundament’. Voor de Helmondse inwoner betekent dat bijvoorbeeld de mogelijkheid om in huis een glasvezelverbinding te krijgen en om overal in de stad mobiel te kunnen internetten. Daarnaast zorgt de gemeente Helmond ervoor dat ze weet welke sensoren er hangen op straat en borgt de gemeente dat niet iedereen zomaar een sensor op kan hangen. Privacy en veilig omgaan met gegevens zijn dan ook belangrijke uitgangspunten.

Ook maken sensoren nieuwe toepassingen mogelijk, zodat het leven in de stad makkelijker, veiliger en prettiger wordt. Bijvoorbeeld ziekenhuiszorg op afstand, of rookmelders die wanneer de bewoner niet thuis is een seintje geven als er gevaar is. Voor de gemeente Helmond is het heel belangrijk dat alle Helmonders kunnen profiteren van deze ontwikkelingen. De gemeente wil daarom ook veel aandacht schenken aan ‘digitale inclusie’: iedereen moet mee kunnen doen in de digitale wereld. Ze wil haar inwoners ondersteunen, zodat zij kunnen profiteren van de digitale stad. Inwoners moeten bijvoorbeeld hun digitale vaardigheden kunnen verbeteren, jong en oud, en weten waar ze daarvoor terecht kunnen. Maar de gemeente wil ook campagnes uitzetten om ervoor te zorgen dat Helmonders weten wat de mogelijkheden, maar ook de risico’s zijn van digitale toepassingen. Zo wordt Helmond niet alleen digitaal vaardiger, maar ook digitaal bewust. Op deze manier werkt Helmond aan de slimme stad van nu én van de toekomst!


Dit nieuwsbericht is 138 keer bekeken

X
X