Helmond kijkt online mee met digitale opening World Press Photo Exhibition

Helmond kijkt online mee met digitale opening World Press Photo Exhibition
Gepubliceerd op: 28 januari 2022 10:02

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Expositie tot en met 13 februari gratis en veilig te zien bij theater Het Speelhuis

BINNENSTAD Op vrijdag 21 januari opende om 15.00 uur World Press Photo Helmond. Niet fysiek, maar online via een gedeelde video. De verplaatsing van De Cacaofabriek naar de glazen wand van Het Speelhuis zorgt voor een enorm enthousiasme bij partners, sponsoren, pers, de politiek en talloze andere Helmonders. Ondanks de verlengde maatregelen voor de culturele sector, is World Press Photo Helmond hierdoor namelijk toch veilig en gratis te zien.

Digitale opening
De digitale opening werd vanuit huis door veel Helmonders bekeken via verstuurde videolinks en de socialmediakanalen van De Cacaofabriek en theater Het Speelhuis. Partners en geïnteresseerden vertelden kort iets over hun band met- of bewondering voor de internationale tentoonstelling. Zo ook de burgemeester van Helmond, Elly Blanksma: “We halen de wereld naar Helmond. Ik nodig iedereen uit om de route langs Het Speelhuis te wandelen, die prachtige foto’s binnen te laten komen en een beetje te genieten van de cultuur die we zo gemist hebben.“

De Helmondse verpleegkundige en blogger Tommie Niessen geeft aan dat World Press Photo hem vooral doet denken aan beelden of een reeks van beelden die heel relevant zijn. “Vaak zijn die beelden niet alleen actueel, maar ook heel herkenbaar.” Andere trotse reacties waren er van jeugdburgemeester Noël Silalahi, sponsors Tom en Thomas Swinkels (Bouwcenter Swinkels), Jeroen Driessen (Driessen Groep), leerlingen van OBSH, fotograaf Dave van Hout en vele anderen.

Al voor de opening verschenen de eerste bezoekers op Het Speelhuisplein. Met veel enthousiasme en interesse werden de foto’s bekeken. Eén van die voorbijgangers merkte op dat hij met belangstelling de opbouw gevolgd heeft. “Het is fijn om te zien dat er weer wat leven in de stad wordt gecreëerd en ik zag ook het werkplezier bij de bouwers de afgelopen dagen. Ik ga zeker af en toe kijken de komende weken.”

Blik op de Wereld
Jeugdburgemeester Noël Silalahi gaf in de openingsvideo aan dat hij bij World Press Photo toch vooral aan actualiteit en aandacht denkt. Leerlingen van OBSH hebben zelf ervaren dat er inderdaad aandacht nodig is om goede foto’s te maken; een scherpe blik en rust.

Dit schooljaar hebben alle groepen 7 en 8 van Stg. Openbare Basisscholen Helmond, een project gedraaid rondom de World Press Photo-tentoonstelling. Ze zijn zelf aan de slag gegaan met visuele journalistiek middels het educatieproject ‘Blik op de wereld’. Dit educatieproject is door de scholenstichting in samenwerking met Beam It Up vormgegeven tot een workshop persfotografie waarbij de leerlingen binnen de thema’s en kaders van de World Press Photo Tentoonstelling fotoreportages hebben gemaakt. Deze foto’s zijn ook te bezichtigen in een fotopresentatie bij World Press Photo Helmond. Alle betrokken klassen brengen de komende weken bovendien een bezoek aan de tentoonstelling en leren dan alles rondom de inhoud van de fototentoonstelling.

World Press Photo Exhibition 2021 én ‘Blik op de wereld’ zijn beiden gratis te bezichtigen door een rondje rond Het Speelhuis, van zaterdag 22 januari tot en met zondag 13 februari. Kijk voor meer informatie op website cacaofabriek.nl/worldpressphotohelmond.


Dit nieuwsbericht is 398 keer bekeken

X
X