Helmond in 100 stukskes: vuilnis met verhalen

Helmond in 100 stukskes vuilnis met verhalen Heemkundekring Helmont
Gepubliceerd op: 6 mei 2021 9:05

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Mierlo-Hout, Voorpagina

Nieuw boek combineert archeologische vondsten en persoonlijke verhalen

HELMOND Op 10 mei 2021 verschijnt een boek met verhalen bij vondsten uit een vuilstortplaats. De verhalen gaan over het dagelijkse leven tijdens de eerste helft van de vorige eeuw: de crisisjaren, oorlogstijd en wederopbouw. Het boek is samengesteld door Theo de Jong, Anja van den Akker en Piet van den Boom en wordt uitgegeven door Heemkundekring Helmont.

Helmond in 100 stukskes vuilnis met verhalen Heemkundekring HelmontOmslag van het boek | F Theo de Jong


Bodemsanering en bodemvondsten
Voorafgaande aan het nieuwbouw-project ‘De Staalmeesters’ is in 2016 een oude vuilstortplaats gesaneerd. De stortplaats lag op de scheiding tussen de gemeenten Mierlo en Helmond. Inwoners van zowel Mierlo-Hout als uit het Haagje in Helmond zullen hier afval hebben gestort. Kapotte flessen, versleten emaillen potten en pannen, huisraad, speelgoed, onderdelen van fietsen en vele andere vondsten getuigen van het vroegere alledaagse leven.

Vondsten verbinden generaties
In samenwerking met Kunstkwartier gingen schrijvers op zoek naar verhalen. Met de bodemvondsten op tafel vroegen ‘verhaalvangers’ naar herinneringen van ‘ooggetuigen’. Oudere bewoners van woonzorgcentra in Helmond en Mierlo-Hout herkenden nog veel objecten en het gebruik daarvan vanuit hun jeugd. Herinneringen werden verwerkt tot verhaaltjes en het resultaat is een bundel met een bonte verzameling over het alledaagse leven tijdens de eerste helft van de vorige eeuw. Verhaaltjes van een tijd waarin het leven veel veranderde: de jaren dertig met crisis en armoede; de Tweede Wereldoorlog met onder-drukking en schaarste, maar ook nieuwe contacten en invloeden en de naoorlogse Wederopbouwperiode, met toenemende luxe en welvaart.

Helmond in 100 stukskes vuilnis met verhalen Heemkundekring HelmontOmslag van het boek | F Theo de Jong


Grote Archeologie Prijs
Het project ‘Helmond in 100 stukskes’ heeft in 2019 de ‘Grote Archeologie Prijs’ in ontvangst mogen nemen van de Stichting Archeologie & Publiek. Deze prijs heeft tot doel het project te bekronen dat mensen écht inspireert met archeologie. Met deze landelijke waardering kreeg het project meer dan lokale belangstelling en veel landelijke aandacht. Het project is in 2020 door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) genoemd als één van de voorbeelden voor het Programma Faro. In opdracht van (demissionair) minister Ingrid van Engelshoven worden voor dit Programma Faro projecten voorgesteld waarbij de waarde van erfgoed mede wordt bepaald door burgerparticipatie.

Verhalenbundel
Het boek bevat een inleiding in de historie van Mierlo-Hout gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw. Vervolgens komen de honderd stukskes aan bod en wordt ingegaan op de archeologische waarde van stortplaatsen. Een uitgebreide bijlage bevat foto’s van de mooiste vondsten. De opmaak en het drukwerk is verzorgd door Adcommunicatie.

Het boek ‘Helmond in 100 stukskes: vuilnis met verhalen’, is vanaf 10 mei 2021 onder andere verkrijgbaar bij boekhandel De Ganzenveer, Oude Aa 49-51, Helmond of te bestellen via heemkundekring Helmont:
info@heemkundekringhelmont.nl


Dit nieuwsbericht is 289 keer bekeken

X
X