Heemkundekring Myerle presenteert: “Helmond in 100 stukskes”

Gepubliceerd op: 15 januari 2020 15:29
Gewijzigd op: 15 januari 2020 11:43

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Mierlo-Hout, Voorpagina

Helmond:  Het project om met vondsten (stukskes) van een oude vuilnisbelt verhalen van 'vruuger' op te halen, heeft onlangs de grote landelijke Archologieprijs gewonnen.

Het project ontstond na het saneren van de oude vuilstortplaats in Mierlo-Hout die tot 1967 in gebruik is geweest. Zo’n vuilnisbelt vertelt veel over hoe mensen in een bepaalde periode leefden. Daarin te wroeten lijkt een vieze bedoening maar voor stadsarcheoloog Theo de Jong bleek het een ware schat.

Ook vroeger gingen dingen kapot en belandden ze bij het vuil, het huishoudelijk afval kwam zonder het te scheiden op de vuilnisbelten terecht. De grote variatie aan kapotte en versleten spullen uit die storthopen, de flessen, versleten emaillen potten en pannen, huisraad, speelgoed, onderdelen van fietsen en vele andere voorwerpen vertegenwoordigen een hele tijdsperiode. Ze hebben betrekking op het alledaagse leven van toen: mobiliteit, voeding, hygiëne, elektriciteit, vermaak, handel, nijverheid, onderwijs en religie.

De vooroorlogse crisisjaren, de schaarste tijdens de tweede wereldoorlog en de wederopbouw periode daarna betekenden een keerpunt in het traditionele leven: in sociaal en cultureel opzicht en wat betreft welvaart. Deze vondsten vertellen ons veel over de geschiedenis van het huidige Helmond maar in die periode was deze vuilnisbelt nog een deel van Mierlo.

Door met deze “stukskes” naar de mensen toe te gaan kwam Theo er gaandeweg achter dat het ware goud hiervan is dat mensen onderling verhalen gaan delen aan de hand van de “stukskes”. Want de echte verhalen over die tijd zitten in de mensen zelf, velen (her-)kennen die spullen ook nog uit hun jeugd. Het project laat de bijzondere periode zien waarin het leven veranderde van kleinschalig en zelfvoorzienend naar mondialisering. Niet eerder in de geschiedenis van de mensheid was er een dergelijk grote wereldwijde verandering en uitwisseling tussen culturen en gewoonten. Daardoor ontstaat meer kennis van- en begrip voor de leefwijzen en ervaringen tussen generaties.

De presentatie zal op dinsdag 28 januari in de Geseldonk, Cederhoutstraat 44 in Mierlo-Hout, plaatsvinden. Aanvang: 20.00 uur. De presentatie is voor iedereen toegankelijk en gratis te bezoeken.


Dit nieuwsbericht is 213 keer bekeken

X
X