Heel de wereld in één vrouw: Worldwife

Heel de wereld in één vrouw: Worldwife
Gepubliceerd op: 31 maart 2022 9:41

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND Zo’n zes jaar geleden begint Judith van der Linden met haar reisblog. Ze reist dan nog voornamelijk alleen. “Ik was net gescheiden en mijn zoon was al wat ouder, dus ik kon zelf op pad.” Om wat ze meemaakt toch kwijt te kunnen, schrijft ze haar ervaringen onderweg op. Los van de mensen die ze ontmoet, is ze namelijk meestal in haar eentje. Wat begint voor vrienden en familie groeit uit tot een platform met een groot aantal lezers, onder de naam ‘Worldwife’.

Door: Floortje Jansen

Zelfstandig
“Eerst schreef ik voor mijn blog naast een fulltime baan”, vertelt Judith. Als het contract eindigt, besluit ze het om te gooien. “Ik wilde alles eruit halen wat erin zit en locatie-onafhankelijk werken.” Waar en wanneer bepaalt ze zelf. Dat is vaak nog altijd thuis in Helmond. “Maar ik kan wel gaan wanneer ik dat wil.” Al snel weten bedrijven haar te vinden voor samenwerkingen; na een jaar wordt ze uitgenodigd voor een eerste persreis naar Riga, de hoofdstad van Letland. “Natuurlijk was ik helemaal happy. Het was een hele relaxte reis en dat is niet altijd het geval.” Het leven van een reisblogster bestaat namelijk niet uit enkel vakantievieren en een paar woordjes typen. “Sommige van die reizen zijn zodanig uitgestippeld dat je echt van A to Z begeleid en geleefd wordt. Het is niet alleen maar leuk.”

Thuis in Helmond
Judith rolt al snel meer in het wereldje en verandert ook haar manier van schrijven. Waar het eerst voornamelijk bestond uit leuke verhaaltjes voor kennissen geeft ze ook tips aan reizigers, met name over haar grootste passie: de verborgen plekjes en street art in de stad.
“Alleen zijn kan ik prima, vaak vind ik het zelfs prettig”, vertelt Judith. “Maar je wilt wel kunnen delen wat je meemaakt.” Daarom stelt ze haar foto’s, video’s en ervaringen openbaar op haar eigen reisblog. Judith ziet de hele wereld, maar is toch gehecht aan huis en haard in Helmond. Op de homepagina van haar website prijkt dan bijvoorbeeld ook een item over ’t Ketsegangske, in Judiths serie ‘Helmond op z’n mooist’.

Het moderne reizen
De tijdsgeest van nu wat betreft reizen is heel anders dan een aantal jaar terug, bemerkt Judith. “Was ik nu 25 geweest, had je me waarschijnlijk nooit meer gezien in Nederland. Maar in mijn tijd was dat helemaal niet aan de orde.” Als twintiger wilde ze wel een jaar naar Australië gaan, maar zonder internet voor duidelijkere informatie klonk het toch als heel ver weg voor haar ouders. “Nu kun je alles veel gemakkelijker bereizen en we lezen en horen meer over verre bestemmingen.” Daar draagt ze door middel van haar eigen blog ook aan bij.

Heel de wereld in één vrouw: Worldwife F | Judith van der Linden


Corona…
In een ‘normaal’ jaar is Judith zo’n tien tot vijftien keer weg, vertelt ze. “Dat zijn niet allemaal reizen van drie weken, ook korte stedentripjes tel ik daarbij op.” Ook in coronatijd heeft ze nog een aantal keer kunnen reizen, maar ze voelde de restricties wel. Zo heeft ze al twee jaar tickets liggen om naar IJsland te gaan en liepen de bezoekersaantallen op de website terug. “Samenwerkingen zijn er nu eigenlijk niet of nauwelijks. Het begint weer een beetje te komen, maar ik vind dat wel lastig. In veel landen leeft de bevolking namelijk vooral van het toerisme en dan kom ik voor een gratis overnachting. Dat voelt niet goed.” Als ze nu reist, betaalt ze dan ook alles zelf. Toch is ze Europa lang niet uit geweest, waardoor ze ook meer is gaan bekijken in Nederland. “Dat was wel leuk, maar ik vind het ervaren van een andere cultuur, een andere manier van leven, zo interessant.”

Heel de wereld in één vrouw: Worldwife F | Judith van der Linden

Geen vakantie
Emigreren zal Judith nooit. “Ik ga heel graag weg”, zegt ze. “Maar ik ben ook heel graag thuis. Na een week of vier vind ik het echt wel genoeg, want ik vind het hier in Helmond ook fijn.” Alle prikkels en snelle informatieverwerking kunnen dan toch flink vermoeien. De behoefte aan rust en alleen zijn is dan groot. Ze woont dan ook niet met haar vriend, maar samen reizen doen ze wel. “Hij heeft ook wel het virus te pakken. Na drie weken op Cuba vindt hij het verschrikkelijk om weer terug te zijn. Ik vind het heerlijk!” Alleen reizen doet Judith nog wel, maar vaker nog gaan ze samen. Voor het maken van video’s is haar vriend zeker niet te beroerd en als het drie keer opnieuw moet, ook niet. “Maar het is natuurlijk wel een ding dat het voor mij geen vakantie is en voor hem wel”, stelt ze. “Altijd nog even daar foto’s maken en dit hier vind ik niet zo zeer interessant, maar mijn lezers wel dus laten we er nog even heen gaan.” Echt vakantie heeft ze dan ook niet. “Het gaat 24/7 door, ik ben er altijd mee bezig. Maar dat mag ook, want mijn hobby is mijn werk geworden.”


Dit nieuwsbericht is 1069 keer bekeken

X
X