‘Hé, ga je mee?’

Een actie om samen iets te doen
Gepubliceerd op: 17 maart 2022 14:24

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Een actie om samen iets te doen

HELMOND Twee jaar geleden brak de coronapandemie uit. Een onbekend virus zette de wereld op zijn kop en drukte een stempel op het leven van ons allemaal. Zeker op dat van ouderen. Bezigheden vielen weg, er kwam minder bezoek en persoonlijk contact werd digitaal of telefonisch. Angst hield veel mensen binnen, wat ten koste is gegaan van de sociale contacten. Reden voor de werkgroep Aandacht voor Ouderen om een bijzondere actie op touw te zetten: ‘Hé, ga je mee?’. Een eenvoudige manier om contacten te herstellen én nieuwe contacten op te bouwen nu de maatregelen zijn opgeheven.

De werkgroep heeft een setje van acht vrolijke ansichtkaarten laten ontwerpen. Elke kaart is een uitnodiging om samen iets te gaan doen. Naar de film, het museum, uit eten, een ommetje maken door de buurt of gezellig thuis een spelletje doen. Of even helpen met iets dat de ander niet zo goed zelf kan, dat kan natuurlijk ook! Drie van de kaarten zitten deze week bij Weekkrant De Loop. Zo kan iedereen in Helmond gemakkelijk met deze actie meedoen.

Hoe leuk zou het zijn als heel veel mensen in Helmond iemand anders mee vragen om samen iets te ondernemen? Familie, vrienden, kennissen of een oude bekende. Wie in uw omgeving kunt u mee vragen? Denk ook eens aan mensen die alleen wonen of aan iemand die het extra moeilijk heeft gehad. Stuur een kaartje en vraag hem of haar mee te gaan. Moeilijk? Nee hoor, bedenk hoe leuk u het zelf zou vinden als iemand u een kaartje zou sturen. Doe mee!

Kettingreactie
Dinsdag heeft wethouder Van Dijk het eerste setje ansichtkaarten in ontvangst genomen. Hij zet hiermee een kettingreactie in gang door het eerste kaartje op de bus te doen. “Fantastisch dat alle huishoudens een paar kaarten krijgen. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan het verkleinen van het isolement waar veel ouderen in terecht zijn gekomen”, aldus de wethouder. De complete setjes van acht kaarten worden de komende weken uitgedeeld via alle organisaties die met ouderen werken en zijn aangesloten bij de werkgroep Aandacht voor Ouderen. Zo krijgen bijvoorbeeld de leden van de KBO en Zorgboogextra een setje in hun brievenbus, evenals veel bewoners van Savant Zorg en De Zorgboog en deelnemers van LEVgroep, Jibb+ en het Kunstkwartier.

“Misschien wordt u binnenkort wel door een van uw kleinkinderen uitgenodigd om samen ergens heen te gaan”, vertelt Joost Verspaget, initiatiefnemer van de werkgroep. “Honderden schoolkinderen uit groep 8 krijgen een setje kaarten voor hun opa’s en oma’s. Veel scholen hebben enthousiast gereageerd op ‘Hé, ga je mee?’. Leerkrachten geven de setjes mee aan hun leerlingen en besteden ook wat aandacht aan eenzaamheid onder ouderen.”

Initiatiefnemers ‘Hé, ga je mee’
De werkgroep Aandacht voor Ouderen is initiatiefnemer van deze actie. De werkgroep is een samenwerking tussen ouderenbonden, zorgorganisaties, Zorgboogextra, LEVgroep, Jibb+, Lang Leve Cultuur en CultuurContact. Deze actie is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Helmond, Stichting Subsidiefonds Kruisvereniging Helmond en DELA Fonds. Meer weten? Neem contact op aandachtvoorouderen.helmond@gmail.com of reageer via de Facebookpagina.


Dit nieuwsbericht is 334 keer bekeken