Hartverwarmende zorg bij Hospice en Logeerhuis Valkenhaeghe

Gepubliceerd op: 30 januari 2020 11:09

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Helmond-West, Voorpagina

Helmond: Janne de Koning, Hospice verpleegkundige, staat bij de kaars die wordt aangestoken als er een gast is overleden. Deze kaars blijft branden tot dat er uitgeleide is gedaan. Dit om stil te staan bij het overlijden van de gast.

Hospice en Logeerhuis Valkenhaeghe is gelegen in het hart van Helmond West en is één van de zorglocaties van Sint Annaklooster. Valkenhaeghe biedt zorg in de laatste levensfase en heeft tevens logeermogelijkheden. Janne de Koning werkt sinds 3,5 jaar als palliatief verpleegkundige bij Hospice en Logeerhuis Valkenhaeghe.

Wat voor soort gasten verblijven er op Valkenhaeghe?

“Cliënten zijn te gast bij Hospice en Logeerhuis Valkenhaeghe, vandaar dat we spreken van gasten”, legt Janne uit. “In Valkenhaeghe komen zowel palliatieve gasten, voor de laatste levensfase, als gasten voor kort verblijf, de logeerhuisgasten. Kort verblijf is bedoeld voor mensen die, bijvoorbeeld, uit het ziekenhuis komen en nog niet naar huis kunnen, voor of na een operatie, of om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten. De meeste gasten komen uit Helmond, maar ook uit omliggende gemeentes. Uit Eindhoven komen gasten wanneer er bijvoorbeeld een wachtlijst is bij de hospices van Sint Annaklooster in Eindhoven.

Het gaat meestal om ouderen van zeventig jaar of ouder. De charme van Helmond is de diversiteit aan gasten. We ontvangen gasten met verschillende culturele achtergronden. De communicatie en de rituelen in de stervensfase kennen bij iedere cultuur een eigen proces.  Dit verbreed je blik op het leven en culturen.”

Wat maakt het werk als palliatief verpleegkundige zo bijzonder?

“Het is bijzonder om in de laatste levensfase van een gast heel dicht bij de mens en zijn/haar familie te mogen komen. Het is zo mooi om te zien hoeveel kracht de mens heeft in dat laatste stukje van het leven. Heel bijzonder is dat gasten die naar Valkenhaeghe komen allemaal hun eigen verhaal en levensloop meenemen. Waar sommige gasten de regie willen blijven behouden in hun ziekte/sterfproces, laten andere gasten dit geheel bij hun familie en weer andere gasten laten het ziekteproces over zich heen komen. Ik vind het interessant om te zien hoe ieder mens hier mee om gaat en af te tasten waar de gast en familie behoefte aan heeft/hebben. Ik heb vaak hele mooie gesprekken met de gasten. Je komt als palliatief verpleegkundige dicht bij de gast. Mensen kunnen op Valkenhaeghe echt zichzelf zijn en het is opmerkelijk dat de gasten vaak zo goed gezind zijn. Door alle verhalen/levenspaden van de gasten, leer ik te relativeren in mijn persoonlijke leven. Ik ben mezelf bewuster van de ‘rijkdom’ in het leven; gezondheid en belangrijke/waardevolle mensen om je heen. ‘Zie de mens, niet de ziekte.”

Heb je wat voorbeelden van hartverwarmende zorg op Valkenhaeghe?

“Genoeg! Hartverwarmend is wat onze vrijwilligers dagelijks bieden aan onze gasten.

De eenzaamheid is groot onder ouderen. Gasten zijn al blij met een klein beetje persoonlijke aandacht. Onder andere een praatje, een wandeling, het bieden van complementaire zorg, bijvoorbeeld hand- en voetmassages. Binnen Sint Annaklooster is er een Wensboomproject ingericht door de vrijwilligers, waarbij vrijwilligers wensen van gasten realiseren. Vrijwilligers hebben het bijvoorbeeld op Valkenhaeghe mogelijk gemaakt dat er met de familie van een gast pizza’s gebakken werden. Daarnaast koken onze vrijwilligers met regelmaat ‘vers’ voor de gasten.”

Waarom moeten nieuwe medewerkers volgens jou bij het Sint Annaklooster komen werken?

“De essentie van mijn werk is om net dat beetje verschil te kunnen maken op gastenniveau en dat kan binnen Sint Annaklooster. Ik vind mijn voldoening in het ‘prettig verzorgen' van de gasten, in een ‘rustig’ overlijden voor zowel gast als familie, in een mooi gesprek/gehoord voelen van de gast/familie, in een goede samenwerking met arts en in de aandachtsvelden om mijn eigen professionaliteit te vergroten. Ik werk in een fijn team dat is belangrijk. Sint Annaklooster is kleinschalig ingericht en geeft je de mogelijkheid tot ontplooiing.”


Dit nieuwsbericht is 1152 keer bekeken

X
X