Grootschalige actie in Binnenstad Helmond levert breed scala aan overtredingen op

Gepubliceerd op: 22 juni 2020 12:45
Gewijzigd op: 23 juni 2020 12:46

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Bij een grootschalige actie door verschillende organisaties is gisteren op diverse plekken in de Helmondse binnenstad een breed scala aan overtredingen geconstateerd.  Er werden onder andere twee panden en een bovenwoning gesloten, handelshoeveelheden soft- en harddrugs in beslag genomen, tientallen verkeersboetes uitgeschreven en duizenden euro’s aan openstaande belastingen geïnd.

Een winkel waar etenswaren worden verkocht werd per direct gesloten, omdat de hygiëne zo slecht was dat de voedselveiligheid in gevaar kwam. Zo werd er onder andere ongedierte aangetroffen. De winkel staat inmiddels onder verscherpt toezicht totdat de situatie is verbeterd.

De politie hield tijdens de actie ook een man aan in zijn woning. Hij wordt ervan verdacht dat hij vanuit zijn huis in drugs dealde. Tijdens de actiedag van gisteren werd gecontroleerd bij de woning. Daarbij werd geconstateerd dat iemand naar binnen ging en drugs kocht. Ook deze afnemer is aangehouden en na verhoor weer heengezonden. Voor hem is direct hulpverlening ingeschakeld. In het huis werd een handelshoeveelheid harddrugs gevonden. De bewoner is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Handelswaarde softdrugs en grote hoeveelheid geld in horecagelegenheid

Bij een horecagelegenheid werd een handelshoeveelheid soft- en harddrugs en € 1.250,00 aan contant geld in beslag genomen. Ook was duidelijk te zien dat er lachgas werd verkocht. Omdat de bovenwoning vermoedelijk tegen de regels bewoond wordt, is dat deel van het pand direct gesloten.

In totaal werden er vijf panden gecontroleerd. Op sommige plekken bleek de brandveiligheid niet op orde, werden er milieuovertredingen geconstateerd en bestaan er vermoedens van sociale zekerheidsfraude. Alle overtredingen worden door de betrokken instanties verder onderzocht.

Tientallen verkeersboetes uitgeschreven

Bij een integrale verkeerscontrole van politie en Belastingdienst bij De Braak heeft de Belastingdienst voor € 7.000,00 aan openstaande belastingen geïnd. Daarnaast schreef de politie tientallen bekeuringen uit aan automobilisten, bromfietsers en scooterrijders. Onder andere voor bellen tijdens het rijden, te hard rijden en voor het opvoeren van scooters. Negen mensen kregen een bekeuring omdat zij zich niet aan de RIVM-richtlijnen vanwege corona hielden.

Aanpakken misstanden en verstoren criminele activiteiten

Doel van de integrale actie in de binnenstad was informatie vergaren, het aanpakken van misstanden en het verstoren van criminele activiteiten. Bij de actie waren in totaal 80 medewerkers betrokken van politie, Belastingdienst, Openbaar Ministerie, gemeente Helmond, boa’s gemeente Helmond, vreemdelingenpolitie (AVIM), Senzer, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost (VRBZO), douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Alle controles werden uitgevoerd met inachtneming van de RIVM-richtlijnen vanwege het coronavirus.

Samen sterk voor een veilige binnenstad

‘Helmond moet voor onze inwoners een fijne en vooral veilige plek zijn om te wonen en werken’ zegt burgemeester Blanksma. ‘Het is een taak van de overheid om erop toe te zien dat wet- en regelgeving wordt nageleefd en iedereen eerlijke kansen krijgt. Politie, Belastingdienst, de gemeente Helmond, het Openbaar Ministerie maken zich samen sterk voor een veilige binnenstad en zetten zich samen met andere organisaties in om overtredingen en criminaliteit aan te pakken. Samenwerken loont, dat blijkt wel uit de actie van gisteren,’ concludeert Blanksma tevreden.

(Anoniem) melden van verdachte zaken helpt

Meldingen van inwoners helpen bij de aanpak van criminaliteit. Inwoners die verdachte situaties zien of het vermoeden dat er in hun buurt criminele activiteiten plaatsvinden, kunnen dat melden bij de politie via 0900 88 44. Melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800 70 00. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar inwoners anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit.


Dit nieuwsbericht is 280 keer bekeken

X
X