Groene paradijsjes voor bonte vogels in De Warande

vogels in De Warande
Gepubliceerd op: 20 mei 2021 10:00
Gewijzigd op: 20 mei 2021 9:33

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Oranjebuurt, Voorpagina

HELMOND Het is goed toeven voor de sabelpootkrielen, zebravinken, Carolina-eenden en andere bonte vogels in de grondig gerenoveerde volières van Dierenpark De Warande. Die werden afgelopen zondag met het activeren van de pomp van een kunstmatige waterval symbolisch geopend door burgemeester Elly Blanksma.

Door: Harry Weerts

Uiteraard waren Johan Vervoort en Kim van Zanten bij die gelegenheid van de partij. Het is vooral aan hun inspanningen te danken dat de dierenverblijven een complete gedaanteverwisseling ondergingen.
Maanden geleden waren het nog kale, mistroostige vogelkooien, maar nu leven de dieren zich naar hartenlust uit tussen planten, speelelementen en een klaterende waterval. Beesten van eigen kweek zijn het bovendien. “Geen bras, maar ras”, grapte Vervoort.

Van Zanten en haar levensgezel Vervoort zijn lid van een kleindierenvereniging uit Valkenswaard, maar dankzij corona kunnen de leden al tijden hun beestjes niet tentoonstellen. Van Zanten: “Al snel viel het kwartje dat dit een prima plek is om onze dieren aan de Helmonders te showen.” Die dierverblijven hadden wel eerst een ‘extreme makeover’ nodig. Dus gingen de twee hobbymatige fokkers met tuingereedschappen in de weer om de volières tot groene paradijsjes om te toveren. Een aangenaam stekje dus voor de diamantduiven, oud-Hollandse tuimelaars en andere pareltjes uit het rijk der vogels.

Ladies’ Circle 76 deed ook een duit in het zakje door enkele jonge emoes te schenken aan het dierenpark. Die zijn nu nog nauwelijks groter dan een kip, maar kunnen wel twee meter hoog worden. Dus nemen ze straks de wijk naar een buitenverblijf in De Warande.

Martine de Graaff van Ladies’ Circle koestert warme herinneringen aan de vele uren die ze als kind doorbracht in Dierenpark De Warande. Ook burgemeester Blanksma herinnert zich nog levendig hoe ze als klein meisje gebiologeerd naar de aapjes tuurde. Die hebben intussen plaatsgemaakt voor neusberen, waarvan de kooien ook onderhanden zijn. Die kunnen nu al naar hartenlust over boomstronken klauteren, maar binnenkort voelen de neusbeertjes zich nóg meer in hun sas. Blanksma is blij dat veel Helmonders nu in de Warande de natuur kunnen beleven. “Het is een plek waar kinderen kennismaken met dieren. Een laagdrempelige ontdekking van flora en fauna in een tijd waarin de mogelijkheden voor leuke uitjes beperkt zijn.”

Ook Maarten Koolen van Stichting Dierenparken Helmond is maar wat blij dat de vogelkooien in De Warande de zinnen nu meer prikkelen. “De kwaliteit liep achteruit. De dierenverblijven hadden echt een impuls nodig.” En dus deed de stichting een klemmend beroep op Helmonders. Vervoort en Van Zanten pakten al snel de handschoen op, waardoor jong en oud gratis kan genieten van sierlijke vogels. “Er zijn drie fases in je leven waarin dit belangrijk is”, grinnikt Koolen. “Wanneer je klein bent, wanneer je jonge kinderen hebt en wanneer je opa of oma bent geworden.”

Het ontbreekt Stichting Dierenparken niet aan ambitie. Koolen droomt al hardop van een kinderboerderij en een dierentuin. Maar voorlopig trekken de gevederde vrienden van Johan Vervoort en Kim van Zanten volop bekijks. En die hebben duidelijk het voorjaar in hun bol. Vervoort grinnikend: “Een kwakertje is aan het broeden. Nageslacht is dus al op komst.”

Foto: Johan Vervoort en Kim van Zanten bij de vernieuwde volières. F | Harry Weerts.


Dit nieuwsbericht is 833 keer bekeken