Goede Doelenweek in Helmond

Gepubliceerd op: 17 maart 2020 15:22

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Nederland kent talloze soorten goede doelen. Deze stichtingen krijgen hun geld veelal uit donaties van particulieren. Nu kan het natuurlijk dat particulieren hun bijdrage via de bank overmaken, maar traditiegetrouw wordt het meeste geld opgehaald tijdens het collecteren. Alleen is geld binnenhalen via collecteren tegenwoordig best wel lastig. Daarom wordt in Helmond de Goede Doelenweek gehouden.

Collecteren minder populair

Iedereen kent ze wel, de collectant met de collectebus die op een gegeven moment voor de deur staat. Collectanten zijn vrijwilligers die tijd steken in het langs de deuren gaan en vele huishoudens hebben wel een paar euro over om te geven. Zo is dit jarenlang het geval geweest. Maar de tijden zijn veranderd. Vooral in steeds meer dorpen zijn bijna geen collectanten meer te vinden. Niemand heeft meer tijd om te collecteren en vaak worden collectanten ronduit wantrouwig benaderd. ‘Wie zegt wel dat jij een echte collectant bent?’ is wat veel collectanten horen. Mensen zijn meer individualistisch geworden. Daarnaast is het ook een probleem dat er steeds minder contant geld in huishoudens aanwezig is. Probeer nog maar eens een euro te vinden in huis. In veel huishoudens worden betalingen per internet of automatische incasso uitgevoerd. Beide problemen zorgen ervoor dat de inkomsten bij goede doelen teruglopen. Daar is nu min of meer een oplossing voor gevonden met de Goede Doelenweek.

Wat is de Goede Doelenweek?

De Goede Doelenweek is één week in het jaar waarin alle Nationale en soms lokale verenigingen zich hebben verenigd. In een bepaalde stad of dorp waar de Goede Doelenweek wordt gehouden, krijgen alle inwoners aan het begin van deze week een lijst in de brievenbus. Op deze lijst staan alle goede doelen. Inwoners kunnen nu zelf aankruisen aan welk goed doel zij een bijdrage willen leveren. Het geldbedrag wordt in een bijgeleverde envelop gestopt. Aan het einde van de Goede Doelenweek gaan vrijwilligers langs de deuren om de enveloppen te verzamelen. Deze week levert enkele voordelen op. Huishoudens zijn ruim op tijd op de hoogte dat er een Goede Doelenweek aan zit te komen en kunnen contant geld in huis halen. Daarnaast zal een collectant nooit meer op een onverwachts tijdstip aanbellen, bijvoorbeeld net op het moment dat geen geld in huis is. Het blijft maar bij één week per jaar, waarbij inwoners de kans krijgen om aan alle goede doelen te geven waarvoor ze kiezen. Ook zijn hier veel minder vrijwilligers voor nodig.

Goede Doelenweek dit jaar ook in Helmond

Met een Goede Doelenweek in Helmond wagen de goede doelen zich aan een belangrijke stap. Het is namelijk de allereerste grote stad waar de Goede Doelenweek gehouden wordt. Afgelopen jaren zijn er vaker Goede Doelenweken gehouden, maar dan in kleinere dorpen. Via de lokale krant en internet werden mensen al op tijd op de hoogte gebracht en deze Goede Doelenweken waren telkens een succes. De Goede Doelenweek in Helmond wordt dit jaar gehouden van 31 mei t/m 6 juni en er worden maar liefst 31.000 adressen langsgegaan. Er is dus een grote kans dat de Goede Doelenweek in Helmond ook een succes gaat worden.


Dit nieuwsbericht is 364 keer bekeken

X
X