Ga naar de stembus voor de Provinciale Staten en waterschappen

Gepubliceerd op: 10 maart 2023 10:04

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Op woensdag 15 maart mogen we weer naar de stembus. Als het goed is, heeft iedereen zijn of haar stempas al in huis en viel eerder deze week ook de kandidatenlijst op de mat. Dit keer gaat het om twee verkiezingen: die van de Provinciale Staten en die van de waterschappen.

Provinciale Staten

De Provinciale Staten staan aan het hoofd van de provincie. De Provinciale Staten van Noord-Brabant bestaan uit 55 leden. Op www.brabant.nl kun je meer informatie vinden over deze verkiezingen, de politieke partijen (er doen zowel lokale als landelijke partijen mee) en de kandidaten. Wil je meer informatie over de plannen van de deelnemende partijen, kijk dan op de betreffende website.

De leden die uiteindelijk gekozen worden voor de Provinciale Staten, zijn de volksvertegenwoordigers. Zij vormen het parlement van de provincie en kiezen uiteindelijk de leden van de Eerste Kamer. De Provinciale Statenleden beslissen mee over bijvoorbeeld bouwplannen, het wegennet, openbaar vervoer, natuurbeheer en houden toezicht op gemeenten en waterschappen.

Waterschap

Bij de waterschapsverkiezingen stem je voor het algemeen bestuur van het waterschap waarin je woont (in Helmond is dat grotendeels Waterschap Aa en Maas). Dat algemeen bestuur is vergelijkbaar met de gemeenteraad; zij bepaalt het beleid van het waterschap en controleert het dagelijks bestuur. Op www.aaenmaas.nl vind je meer informatie over de politieke partijen en kandidaten die meedoen. Nederland telt in totaal 21 waterschappen. Voor een land als het onze is goed waterbeheer zeer belangrijk. Ze zorgen ervoor dat wij droge voeten houden, maar dat we ook schoon water hebben.

Ga stemmen

We hebben het geluk dat we in Nederland in een democratie wonen; maak daarom gebruik van je kiesrecht en ga stemmen op 15 maart! Geen idee op wie je zou moeten stemmen? Er zijn handige stemwijzers online te vinden. Kijk bijvoorbeeld op www.mijnstem.nl of www.stemwijzer.nl. Laat je stem niet verloren gaan!


Dit nieuwsbericht is 186 keer bekeken