Filmtalent in beeld

Filmtalent in beeld met Pim Hegeman
Gepubliceerd op: 5 augustus 2022 10:02
Gewijzigd op: 5 augustus 2022 10:03

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND | Pim Hegeman, geboren en getogen Helmonder van 24 jaar, speelt al enige tijd als acteur in Helmondse theaterprojecten. Maar ook is hij actief in het draaien van zijn eigen filmprojecten, zowel voor als achter de camera. Recent was zijn debuutfilm ‘Pims Filmavond Voor Beginners’ te zien in de Cacaofabriek. Acht korte, humoristische, dramatische en dynamische stukken geven als gevarieerd geheel het talent van de jonge filmmaker weer.

Door: Floortje Jansen
Foto's: Pim Hegeman

Met zijn jongere broertje ontdekte Pim als kind al gauw het bewerkingsprogramma WindowsMoviemaker. “Dat was nog op de oude Windows XP”, lacht hij. “Door shots achter elkaar te plakken en er muziek onder te zetten kon je een heel verhaal vertellen! Dat was magisch.” De camera van zijn ouders werd gebruikt voor een eerste film van drie kwartier, tijdens de vakantie. De kijker werd getrakteerd op een gehele rondleiding over de camping. Later, toen beide broers op de middelbare school zaten, zwakte het een beetje af. “Wanneer ik een filmpje kon maken als schoolopdracht, ging ik all the way”, vertelt Pim.

“Ik wist altijd al dat ik er iets mee wilde doen. Maar toen ik op school een profielkeuze moest maken, raadde de decaan me aan om een natuurprofiel te doen, omdat dat het veiligst was qua opties voor een vervolgstudie”, zegt Pim. “Daar ben ik op gezakt, die vakken vond ik helemaal niet leuk.” Na omwegen met een tweede keer havo 5 en een begin aan een andere hbo belandde Pim toch waar hij wezen wilde: op de filmopleiding. Inmiddels gaat hij bijna zijn vierde jaar in. “Nog een half jaar stage lopen en dan mijn eigen afstudeerproject!” Of dat net zo vol absurdistische humor komt als ‘Filmavond Voor Beginners’ weet hij nog niet zeker. Bij het publiek viel die licht vervreemdende stijl zeer goed in de smaak, zoals in de korte documentaire over een jongen die zich aangetrokken voelt tot asfalt en het levensverhaal van de uit de smaak gevallen ouderwetse broekenpers.

“Na een goed leven op een hotelkamer, waar hij in de oude tijd alle broeken van de gasten mocht persen, kijkt nu niemand meer naar hem om. Hij besluit te gaan schilderen en wordt daarmee wereldberoemd.” Een wild leven vol rock en roll en drugs wordt het houten stuk fataal. “Met name die film vonden mensen heel tof, omdat het zo niet voor de hand ligt”, vertelt hij.

Filmtalent in beeld met Pim Hegeman

“In films moet je niet proberen om zo grappig mogelijk te zijn”, verklaart Pim. “Daar ga ik heel slecht op, wanneer dat gebeurt. Dat gemaakte probeer ik te vermijden.” Volgens de aanwezigen van De Filmavond is dat gelukt. Zo’n negentig man in totaal zag Pims werk en met zeventig castleden, hulptroepen, etc. werd de première genoten. “Voorheen zette ik mijn projecten op YouTube. Dan hoorde ik er weleens kort iets over, maar dit was totaal anders. In zo’n gevulde zaak hoor je de mensen echt lachen om wat jij gemaakt hebt.”

Zelf is Pim vaak wat kritisch op zijn eigen werk. “Het is wat onzinnig, maar ik hou er wel van. Ook dat heeft zijn charme”, zegt hij. “Ik hoop dat, mocht het me lukken me te ontwikkelen tot professioneel filmmaker, dat stukje van mezelf overeind blijft.” Wat ook overeind blijft, is een stukje representatie van de stad Helmond in zijn werk. Zo figureren en acteren een hoop Helmondse acteurs in De Filmavond en maakt hij ook gebruik van een aantal Helmondse locaties, zoals de (inmiddels weer geopende ) Rijpelbaan voor een scène met een file. “In de laatste maanden realiseerde ik me wel wat ik me allemaal op de hals had gehaald door iedere maand een nieuwe korte film te produceren, te draaien en te monteren.” Zo had hij een shortfilm waarvoor twee nachten gefilmd werd in een vervallen pand in België. “Daar moest voor meer dan tien man ook overnachting worden geregeld en we moesten de mensen überhaupt daar zien te krijgen”, vertelt Pim.

Ook huurde hij voor een flink bedrag aan apparatuur en moesten de reiskosten van iedereen vergoed worden, maar het eindresultaat mag er dan ook echt zijn, met dynamische shots van dansende figuren door de creatief verlichte gangen en het buitenterrein van het pand.

Een veelbelovend talent dus, waar Helmond voorlopig nog niet klaar mee zal zijn. “Voor na de zomer richt ik me volop op mijn stage als productieassistent bij Flikken Maastricht. Dat is een mooie kans. Daarna mijn afstudeerfilm en dan zien we wel waar het schip strandt.”


Dit nieuwsbericht is 274 keer bekeken

X
X