Staat van de huizenmarkt in Helmond

huizen overbieden
Gepubliceerd op: 5 juli 2021 12:03

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Over de vaderlandse huizenmarkt wordt veel gezegd en geschreven. De één spreekt van kommer en kwel, de ander slaat er een slaatje uit of noemt het een signaal dat het met de economie wel snor zit in ons land. Feit is dat overbieden tegenwoordig meer regel dan uitzondering is. Hoe staan de zaken ervoor in Helmond?

Starters en de financiering van een woning

Met name jonge stellen in vrijwel heel Nederland krijgen het financiële plaatje van huis-boompje-beestje moeilijk of niet rond. De inkomens wegen, zeker voor single jongeren niet op tegen de snel stijgende huizenprijzen, waarbij aangetekend moet worden dat men met de financiering van een huis nog lang niet 'compleet' is: er zijn naast de hypotheek nog andere lasten zoals de auto, boodschappen en energie. En de vele verzekeringen, zoals bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering die volgens Haagse bronnen dit jaar stijgt met 60 euro per verzekerde. 

Overbieden in Helmond?

Het CBS deed onderzoek naar de prijsstijgingen en keek eerst naar de vraagprijzen van woningen op Jaap.nl, waarna de cijfers werden vergeleken met de uiteindelijke verkoopprijzen. Deze staan geregistreerd bij het Kadaster. Zo vormde het verschil tussen vraag- en transactieprijs een simpel aftreksommetje. Overigens voerde het CBS deze berekeningen uit over het jaar 2020. In Helmond bleek dat er zelden werd overboden en dat vraagprijzen vaak gelijk waren aan verkoopprijzen. Weinig overbiedingen dus, maar ook weinig gevallen waarbij succesvol op de woningprijs werd afgedongen, zoals in 2017 nog het geval was. Toen werd gemiddeld 2,8 procent van de vraagprijs afgepingeld. 

Almere, de hotspot van de overbieding

De trend van het overbieden is in Helmond dus (nog) niet geland, zoals op veel andere plekken in Nederland al jaren het geval is. Dit kwam met name aan het licht in Randstedelijke trekpleisters als Amsterdam, gevolgd door het nabijgelegen en eveneens dichtslibbende Haarlem. Inmiddels is dik boven de vraagprijs bieden de norm in een slordige 100 gemeenten, tegenover 6 in 2017. Almere nam in 2020 het stokje over van gemeente met hoogste of meest overboden woningen: in deze veel jongere stad werden huizen met gemiddeld 7 procent overboden. Onlangs werd bekend dat een bedrijf in Someren-Eind casco huizen voor 180.000 euro wil aanbieden, waarbij helemaal geen sprake is van overbieden, maar wel van een fikse afbouwklus. 

50.000 euro boete voor onderverhuur of doorverkoop van Helmondse nieuwbouw

Een interessant bericht in het Eindhovens Dagblad meldt dat kopers van een nieuwbouwwoning in Helmond een boete van 50.000 euro riskeren als ze niet zelf minimaal drie jaar in hun huis blijven wonen. Deze regel gaat vanaf 1 juli in en is, zo hoopt de gemeente, een manier om speculanten van de overspannen huizenmarkt het hoofd te bieden.


Dit nieuwsbericht is 405 keer bekeken

X
X