Feestelijke onthulling bronzen borstbeeld van Lucas Gassel

Feestelijke onthulling bronzen borstbeeld van Lucas Gassel
Gepubliceerd op: 21 oktober 2021 9:51

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

CENTRUM Op zaterdag 16 oktober heeft de feestelijke onthulling plaatsgevonden van een bronzen borstbeeld van Lucas Gassel. Dit borstbeeld is gemaakt door beeldhouwster Trudie Broos. Dit mooie bronzen beeld herinnert de inwoners, als ook de mensen die Helmond komen bezoeken, aan onze Helmondse landschapsschilder. Met de plaatsing van dit beeld is Lucas Gassel ook op een voetstuk, letterlijk en figuurlijk, geplaatst op een mooie plek in het mooie Burgemeester Geukerspark.

Door: Henk van Dijk

Lucas komt ook nog binnen
Het programma dat moest leiden tot de onthulling, startte in de bibliotheek met een verwelkoming van alle gasten. Hierna kwamen Lucas Gassel en zijn vriend vanuit de eeuwigheid even weer binnenstappen, begeleid door 2 jonge Lucassen. Zij spraken de aanwezige gasten toe en er werden ook lovende woorden gesproken over het initiatief, dat door de Stichting Genootschap Lucas Gassel werd ontplooid.

De sprekers van de middag
Burgemeester Elly Blanksma sprak hierna namens de gemeente Helmond. Zij vertelde dat het college van B en W van Helmond het borstbeeld deze week heeft aanvaard en dat het is opgenomen in de kunstcollectie van de stad Helmond.

Hierna kwam Betty van der Walle aan het woord namens de Stichting Lucas Gassel en tenslotte zette Ger Jacobs, namens Stichting Genootschap Lucas Gassel, het één en ander uiteen over de totstandkoming van dit bijzondere beeld. Het zette de beeldhouwster Trudie Broos ook nog in de bloemen.

Herinnering levend houden
Het huidige bestuur van de Stichting Genootschap Lucas Gassel bestaat uit Ger Jacobs, Wim Raaijmakers, Bert Loerakker, Maartje Vos-Swinkels en Leo de Bruyn. Het Genootschap stelt zich ten doel de naam en het werk van Lucas Gassel van Helmont op diverse manieren levend en actueel houden in Helmond, maar ook erbuiten. Op de website www.lucasgassel.nl is hierover meer informatie te vinden.

Feestelijke onthulling bronzen borstbeeld van Lucas GasselF | Henk van Dijk

De Onthulling van het beeld
Na al die mooie toespraken gingen de bezoekers in een wandeling naar het Burgemeester Geukerspark om het bronzen borstbeeld te onthullen en het aan iedereen te laten zien. Er werden de nodige complimenten uitgesproken naar Trudie Broos, over de schoonheid van deze nieuwe aanwinst in het Burgemeester Geukerspark.

Het borstbeeld van Lucas Gassel staat nu ook mooi aan de rand van het Burgemeester Geukerspark, samen met de twee beroemde Helmondse componisten Matthijs Vermeulen en Alphonse Stallaert. Deze beide borstbeelden werden ook gemaakt door Trudie Broos in 2006.


Dit nieuwsbericht is 505 keer bekeken

X
X