Feest op de Automotive Campus: Dutch Automotive Festival

Gepubliceerd op: 4 september 2019 14:21

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Stiphout en warande, Voorpagina

Helmond: Volgende maand is het feest op de Automotive Campus. De Automotive Campus bestaat 10 jaar en de auto viert haar 250e verjaardag. Nicolas Cugnot reed in 1769 met zijn stoomauto rond in de omgeving van Parijs. Helaas reed hij 2 jaar later door een muurtje met als gevolg dat de investeringen in zijn toch wat vreemde project werden stop gezet.

Wellicht nog belangrijker dan de twee hierboven aangegeven jubilea is het feit dat er een mijlpaal is bereikt in Helmond, nl. 100 jaar autoproductie.

Een dikke honderd jaar na Cugnot begon de auto een serieuze concurrent te worden van de paardenkoets, tram en trein. Echter was nog niet bepaald welke aandrijfvorm de toekomst zou bepalen; er waren stoom-, benzine en elektrische auto’s, maar in 1899 ook al hybride wagens. Deze zeer interessante tijd herhaalt zich op dit moment; er is een groot aanbod van verschillende aandrijflijnen, zoals net als in 1900, verbrandingsmotoren, hybrides en elektrische auto’s, maar ook nog waterstof. Elektrische auto’s worden steeds mee concurrerend en uit onderzoek blijkt dat de laatste diesels in vervuilde lucht, minder fijnstof uit de uitlaat uitstoot, dan er in gaat via het luchtfilter. Concurrentie is dus goed.

De verwachting is dat de elektrische auto steeds meer terrein wint, maar dat de concurrentiestrijd met de verbrandingsmotor de komende jaren nog blijft bestaan, zeker als we ook nog kijken naar vrachtauto’s.

Op 5 oktober wordt er flink uitgepakt. Er komt een groot paviljoen met bijzondere klassiekers. Daarnaast geven studententeams acte de présence door hun (race-) wagens te etaleren. Er komt ook een award van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs voor de best presterende teams. Daarnaast zijn er presentaties van o.a. de DAF club Nederland over de Variomatic en van de Chrysler Classic Cars Club over het leven van voormalig Chrysler topman Lee Iacocca. Op het horecaplein staat ook nog het café met de zachte G met interviews, optredens en entertainment. Tevens staan de deuren bij Fontys Automotive en Summa college open, zodat een kijkje kan worden genomen in wat deze opleidingen allemaal te bieden hebben voor een mooie carrière in de veelzijdige Automotive sector  

Voorafgaand aan het feest onthult Wethouder Maas op vrijdagmiddag 4 oktober, om 15.30 uur, ter plaatse bij Kasteel / Smalle Haven, de expo “Helmond: een eeuw auto-industrie”. Ook is er die vrijdag een inhoudelijk mobiliteitsdebat over de realistische weg naar de Parijs doelstellingen op de Automotive Campus. Dit in het kader van 10 jaar Automotive Campus, en hoe we verder gaan in aanloop naar de mobiliteit van de toekomst.

Oproep
Heeft u een mooie klassieke auto, dan kunt u zich nog aanmelden om deze te etaleren op het speciale klassieker paviljoen tussen alle andere pronkstukken. Indien u dat wenst, kunt u zich opgeven bij margaretha@ncad.nl, zolang het paviljoen nog niet vol staat uiteraard, dus geef u snel op!

Automotive Quiz
Voor diegenen die een auto plaatsen op het klassiekerpaviljoen wordt exclusief een presentatie gegeven over de toekomst van mobiliteit, over waterstof, elektrisch rijden en ontwikkeling van verbrandingsmotoren, maar ook over de vraag wanneer die robotauto nu eens komt. Dit allemaal uiteraard met een hele vette knipoog naar het verleden, want zonder verleden geen toekomst! Aansluitend is er ook nog een Automotive Quiz met mooie prijzen.

De toegang tot dit bijzondere feest is gratis!

Foto's; Aangeleverd

Dit nieuwsbericht is 701 keer bekeken

X
X