F.C. Knudde krijgt kleur in Helmond

Gepubliceerd op: 14 juni 2018 10:00
Gewijzigd op: 14 juni 2018 10:03

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Dierdonk, Voorpagina,

Door: Aldi van Lierop

Helmond: Voor het eerst sinds 25 jaar werken ze weer samen, geestelijk vader Toon van Driel en de Helmondse striptekenaar Ray Nicholson. Samen brachten ze een splinternieuw stripalbum uit: Knudde naar ‘t WK!.
Deel één van een drieluik dat de toestanden in de huidige voetbalwereld op de hak neemt. Louis van Gaal en Willem van Hanegem namen op 7 juni jl. met veel plezier de eerste exemplaren in ontvangst. Voor voetbal- en stripliefhebbers van boven de dertig is het FC Knudde elftal een bekend fenomeen.
Het kneuzen-team van vrije verdediger Jaap en keeper Dirk houdt al ruim 25 jaar stand. Door de komst van een nieuwe sterspeler kwalificeren ze zich voor het WK in Rusland. Hilarisch van kaft tot kaft. Door de strip zelf en door al het heerlijke onzin-nieuws en de karakterschetsen eromheen.
Zoek je nog een leuk boek voor Vaderdag of voor de vakantie, dan is Knudde naar ‘t WK! echt een aanrader.

Prachtig boek

Behalve ontzettend leuk is het boek ook prachtig gemaakt. Zoals altijd komen het verhaal en de eerste schetsen van Toon van Driel. Daarna is het de beurt aan de talentvolle tekenaar Ray Nicholson om er een goed getekende en levendig ingekleurde strip van te maken. F.C. Knudde krijgt dus kleur in Helmond. Dat gebeurt gewoon op zijn werkkamer thuis, op zolder, in Dierdonk.
“Het leuke is dat aan Knudde ook mijn zwager Martien Verbakel en dochter Kristy hebben meegewerkt om de 62 pagina’s op een goede manier in te kleuren. Dat is na het tekenen altijd een heel karwei. Dus zij hebben de kleurvakken gevuld en ik heb met schaduwen, en dergelijke, gezorgd voor diepgang, beweging en sfeer.”

Tekst loopt door onder de foto (foto's; Eric van der Putten)

Tekenen voor Disney

“Ik wil altijd het mooiste maken, alles moet kloppen en perfect zijn. Dat perfectionisme is versterkt door mijn werk als gecertificeerd Disney-tekenaar. Dat wilde ik 25 jaar geleden perse worden.
Het is eigenlijk wel een grappig verhaal hoe dat gegaan is. Zo zou het nu niet meer kunnen. Ik ben de grens over gereden en heb ik Duitsland het weekblad Mickey gekocht en in het colofon opgezocht waar de redactie zat. Daar heb ik wat werk naar toegestuurd. Het toeval wilde dat ze net iemand hadden aangenomen om het art work te begeleiden, want de oude garde tekenaars leverde altijd te laat aan. Afijn, ik mocht langskomen en die man vroeg: ‘Kun jij goed airbrushen, want we willen alle tekeningen kant en klaar ingekleurd aangeleverd krijgen?’ Nou had ik dat nog nooit gedaan omdat ik bij de uitgeverij waarvoor ik toen werkte alleen hoefde tekenen.
De inkleuring gebeurde door andere mensen. Dus ik bluf: Ja, dat kan ik! Op zo’n belangrijk moment ga je natuurlijk geen nee zeggen. Gelukkig lukte het ook meteen heel goed. Ik had het collega’s vaak genoeg zien doen en heb dan toch de artistieke kwaliteiten om het snel op te pikken.” Ray laat me een paar prachtige airbrush-prenten zien van Goofy en Mickey.
“Tijdens de sectieprocedure heb ik meer dan eens gedacht, ik word postbode. Zo gefrustreerd raakte ik van hun perfectionisme. Dan keurde ze een perfecte prent af op de plek waar één sterretje stond. En in die tijd maakte ik nog alles met de hand. Kon ik weer opnieuw beginnen. Nu pas ik het op de computer in een paar tellen aan.”

De Doodles

Behalve voor Disney werkte en werkt Ray voor een hele serie uitgeverijen van strips en ansichtkaarten.
“In mijn tijd bij uitgeverij de Vrijbuiter tekende ik onder andere Tom & Jerry, Wickie de Viking en Dommel. Ook voor andere uitgevers tekende ik strips (o.a. Asterix en Lucky Luke) en kaarten met bestaande karakters. De kunst van goed kunnen tekenen is vooral heel goed kunnen kijken.
Daarom lukt het me om al die verschillende stijlen te tekenen. Zo’n vijftien jaar geleden vroeg een kaartenuitgever waarvoor ik al langer werkte of ik een eigen lijn kaarten wilde ontwikkelen met nieuwe figuurtjes. Dat zijn de Doodles geworden en later ook Old Dutch.
Beide heel populair, vooral op de kaartensite Greetz.nl. Ik denk dat ik inmiddels wel zo’n 1000 ontwerpen verder ben.
Ik bedenk de karakters, geef ze een naam, teken ze en maak de teksten. Zo groeit mijn eigen collectie nog steeds. Daar ben ik wel trots op.”

Spotlicht

En nu is er dus een nieuw FC Knudde album, waardoor Ray Nicholson, een voor velen onbekende Engelse Helmonder, even welverdiend in het spotlicht staat. Zijn vrouw José heeft het maar druk met alle afspraken voor publiciteit en dergelijke.
Zonder haar was het Ray niet gelukt om het boek op tijd af te krijgen. “José runt de zaak. Daar bak ik niks van. Dankzij José kan ik me kan concentreren op mijn creatieve werk; voor Knudde, Disney, Doodles, Old Dutch en de Gazet van Dierdonk.”

Het boek Knudde naar ‘t WK! Is te koop via de website https://www.knuddegaatwel.nl


Dit nieuwsbericht is 1353 keer bekeken

X
X