‘Expositie over verborgen discriminatie in De Cacaofabriek’

Gepubliceerd op: 2 juli 2020 15:08
Gewijzigd op: 30 juni 2020 15:11

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Centrum/binnenstad: tot en met 19 juli zal in De Cacaofabriek in Helmond de fotoserie ‘Verborgen Discriminatie’ van de Geldropse fotograaf Bart Hagebols te zien zijn. De foto’s zijn te zien als meer dan levensgrote projecties op de zijgevel en als ingelijste foto’ s in de lichtstraat van het Helmondse cultuurcentrum. Samen met de film ‘Waves’ creëert De Cacaofabriek een drieluik om het thema ‘racisme’ aan te stippen.

Verborgen racisme

De expositie van Hagebols laat een selectie aan foto’s zien waarbij ‘witte’ schilderijen uit de kunstgeschiedenis gekopieerd worden naar ‘zwarte’ gefotografeerde versies. Hiermee probeert hij het sluimerende racisme in de samenleving aan de kaak te stellen. ‘Het is een belangrijk onderwerp’, benoemt Julienne Tullemans (programmeur exposities in De Cacaofabriek). ‘In de hele wereld is er op dit moment aandacht voor racisme. Met demonstraties, het vertellen van verhalen en allerlei spontane initiatieven worden de thema’s gelijkheid en discriminatie in onze samenleving onder de aandacht gebracht met als doel verandering te bewerkstelligen. De expositie van Bart sluit hier heel erg goed op aan, in de beeldende kunst is ook al langer aandacht voor het eenzijdige perspectief: de westerse witte blik.’. Hagebols wil met zijn foto’s een statement maken. Ook hij merkt dat racisme nog diepgeworteld zit in het dagelijkse leven.

Waves

De film ‘Waves’, ook te zien in de filmzalen van De Cacaofabriek, focust zich op hetzelfde onderwerp. Waves gaat over de emotionele reis van een Afro-Amerikaanse familie, met aan het hoofd een integere, maar dominante vader, gespeeld door Sterling K. Brown. Alle familieleden ontdekken op hun eigen manier hoe ze om moeten gaan met angst, liefde en vergeving en hoe ze de weg naar elkaar terug kunnen vinden na een traumatische gebeurtenis. ‘Een goed verhaal, met hier en daar wat krachtige statements. Waves werpt een blik op de algemene opvatting van medeleven en racisme’, aldus Wim Strijbosch (programmeur pop en film van De Cacaofabriek). De film zal te zien zijn op meerdere draaitijden.

Het drieluik zal een aantal weken te zien zijn. De film ‘Waves’ draait al enige tijd, maar zal binnen dit thema met een aantal draaimomenten terugkeren in de filmzalen. Meer informatie is te vinden via de website van De Cacaofabriek.


Dit nieuwsbericht is 284 keer bekeken

X
X