Expositie onder de luchtbrug

Gepubliceerd op: 8 februari 2018 15:00
Gewijzigd op: 7 februari 2018 17:26

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Centrum/Binnenstad: De stichting Openlucht Galerie Helmond exploiteert in ons Centrum meerdere galerieën met vitrines.

In het verleden is een expositie samengesteld over de annexatie van Stiphout / Mierlo-Hout / Brouwhuis. Op 1-1-1968 (dus 50 jaar geleden) ontstond hierdoor “Groot Helmond”. Daaraan ging een spannend proces vooraf in de gemeenteraden van Helmond, Stiphout, Mierlo en Bakel; en in de 2e en 1e Kamer.

Deze foto expositie is weer voor de dag gehaald. De ouderen onder ons kunnen ongetwijfeld hiermee nog de nodige herinneringen ophalen. Vanaf 6 februari 2018 hangen de foto’s met interessante onderschriften in de vitrines onder de “luchtbrug” aan weerszijden van het kanaal. De expositie is ook te zien via www.openluchtgaleriehelmond.nl achter de button “Galeries voorheen”.

Op 1 december 1967 vonden in Helmond vanwege de annexatie extra gemeenteraadsverkiezingen plaats.
Dit leidde tot meerdere bijzondere wapenfeiten in die tijd, zoals:

- Op 18 november 1967 vond het eerste landelijke congres van D66 (opgericht in 1966) plaats in zaal Traverse in Helmond. Niet vreemd: de stad Helmond ging fors uitbreiden en een van de oprichters van D66 met Hans van Mierlo was Hans Gruijters, geboren en getogen in Helmond.

- Op 29 november 1967 kwam Joop den Uyl als politiek leider van de PvdA naar Helmond om mensen op te roepen voor een stem op de PvdA.

- Op veel foto’s staat “ouwe gouwe” Jan Bungeners, toen nog boegbeeld van de Helmondse PvdA. Niet lang daarna richtte hij zijn eigen partij “Bungeners” op na een conflict met de PvdA over de verwerving van het klooster van de Capucijnen in de Molenstraat.

De bijgevoegde foto drukt de pijn uit die Stiphout had van de annexatie. Om het officiële bord van de gemeente Stiphout had men een rouwkrans gehangen met linten “Waarom, Waarom? Stiphout werd niet alleen ten grave gedragen als zelfstandige Nederlandse gemeente, maar ook als Europese gemeente; toen dus al ruimdenkend.

Gelukkig hebben zowel Stiphout, Mierlo-Hout als Brouwhuis allen de halve eeuw na de annexatie hun eigen identiteit behouden, als onderdeel van het moderne Groot Helmond.

Dit nieuwsbericht is 622 keer bekeken