Evenement Helmondse badmintonster in agenda op zondag 21 november

Evenement Helmondse badmintonster in Helmond Judith Meulendijks
Gepubliceerd op: 30 april 2021 10:00
Gewijzigd op: 29 april 2021 9:48

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Bondscoach Judith Meulendijks via Fletcher Helmond terug in schoolbanken

HELMOND Judith Meulendijks is even terug in Helmond. Niet voor badminton, maar voor studie. De bondscoach van Slowakije studeert naast haar baan ook psychologie en moet daarvoor examen doen. Compleet met alle Covid 19-regels, dus vooraf in quarantaine. Tussen de laatste voorbereidingen had de geboren Helmondse, één van de acht Sporthelden van de stad, tijd voor een paar vragen.

Je bent terug in Helmond voor een examen voor de studie psychologie. Waarom ben je naast coachen terug in de schoolbanken gegaan?
“Ik heb altijd al een interesse gehad voor psychologie en nu met de COVID-19 situatie heb ik de kans aangegrepen om een bacheloropleiding te gaan volgen, om mezelf verder te ontwikkelen.”

Voor het examen moet je niet alleen terug naar Nederland, maar bovendien in quarantaine?
“Dat hoort helaas bij de huidige situatie. Ik ben het Fletcher Hotel in Helmond dan ook ontzettend dankbaar voor het aanbieden van een verblijf in hun fantastische hotel gedurende deze periode. Ontzettend mooi gebaar van een van de sponsoren van de stichting Helmondse Sporthelden. En een prachtig voorbeeld van goede samenwerking.”

Voordeel van een examen in Nederland is dat de familie je eindelijk ook weer kan zien.
“Ik ben natuurlijk vaak onderweg voor mijn werk, dus ik ben altijd erg blij als ik tijd met mijn familie kan doorbrengen. Door het examen in eigen land kan ik eindelijk ook mijn familie weer eens zien zonder Zoom.”
Je bent momenteel werkzaam als bondscoach in Slowakije. Liggen de tickets voor Tokyo al klaar?
“Op het moment hebben we een damessingel-speelster, Martina Repiska en ze staat er goed voor om zich te kwalificeren. Honderd procent zeker is het nog niet, maar we hebben nog ongeveer anderhalve maand de tijd om ervoor te zorgen dat ze haar positie verstevigt.

Je was als coach eerder werkzaam in Denemarken en Zwitserland. Is Slowakije dan een stap terug?
“In mijn ogen niet nee. Het is mijn eerste baan als Head coach, dus dat is al zeer speciaal voor mij.
Het is een uitdaging om te proberen badminton in Slowakije te ontwikkelen. Er is veel talent en we werken eraan om een goede structuur op te zetten, zodat het talent zich de komende jaren steeds beter kan ontwikkelen.”

Je was zelf actief op de Olympische Spelen van Sydney 2000. Hoe dierbaar is die herinnering?
“Dat zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. De Olympische Spelen zijn het allerhoogste podium waarop je als sporter kunt acteren. Dat zijn hele kostbare momenten. Die draag ik voor altijd bij mij.”

Welke kansen heeft het Nederlandse badminton in Tokyo?
“In juni van dit jaar weten ze pas wie definitief gekwalificeerd is. Zoals het er nu voorstaat, zal Nederland met een mixed dubbel, damesdubbel en een herensingel later dit jaar vertegenwoordigd zijn in Tokyo. Ik denk dat de mixed (Selena Piek en Robin Tabeling) zeker voor een verassing kan zorgen en de herensingel, Mark Caljouw, zal zijn halve finale plek bij de All England van dit jaar graag een vervolg willen geven.”

Je bent in 2020 benoemd tot één van de acht Helmondse Sporthelden. Wat deed die waardering je?
“Het was een behoorlijke verrassing toen ik door stichtingsvoorzitter Frans Stienen werd benaderd. Het kwam totaal onverwacht. Ik vind het een hele eer en ben ook enorm trots dat ik in mijn geboortestad tot één van de acht Helmondse Sporthelden behoor.

Judith Meulendijks als voorbeeld voor de volgende generaties. Hoe klinkt dat?
“Een beetje raar, om heel eerlijk te zijn, omdat ik niet graag op de voorgrond treed, maar natuurlijk klinkt dat goed in de oren. Het geeft me een trots gevoel om iets voor de jeugd, de stad en mijn sport te kunnen betekenen door het evenement met mijn naam. Al vind ik het nog steeds vreemd om over een evenement met je eigen naam te praten. Ik zie en voel mijzelf namelijk geen held. Die titel hebben anderen mij geschonken.”

Hoe snel ben je als topsporter vergeten?
“In mijn ogen veel te snel. Misschien niet voor de sportliefhebber, maar ik vind dit niet zo erg haha. Ik sta daarom volledig achter de doelstelling van Helmondse Sporthelden om sporters uit de stad te gebruiken als voorbeeld naar volgende generaties. En zeker het gedeelte van kansarme kinderen in Helmond vind ik heel belangrijk.”

Je evenement had aanvankelijk in maart als eerste van de stichting moeten worden gehouden. Het wordt nu zondag 21 november?
“Het was toen niet verantwoord en mogelijk om het in maart van dit jaar te houden vanwege de COVID-19 situatie. Als het doorgaat in november, moet iedereen zich veilig voelen, zodat we allemaal gezond blijven. Gezondheid staat voorop, dus laten we hopen dat de situatie tegen die tijd is verbeterd. Maar zondag 21 november staat al met een kruis in mijn agenda.”

De Judith Meulendijks Open moet geen traditioneel jeugdtoernooi worden?
“Ik hoop zeker dat het een jaarlijks evenement wordt, waarin we met elkaar kinderen blijven stimuleren. Niet alleen om te gaan badmintonnen, maar om te gaan sporten en gezond te blijven. Ik kijk er naar uit om veel kinderen van vier tot en met twaalf jaar op mijn evenementen actief te zien. Te zien lachen en plezier te beleven aan sport. Ik heb altijd veel plezier aan mijn sport beleefd en dat gevoel wil ik graag overdragen.”Er mogen ook kinderen zonder badmintonervaring meedoen. Het is dus een evenement voor iedereen?
“Absoluut. Iedereen die al lid is van een club is welkom. Maar ook kinderen die nog nooit een badmintonracket hebben vastgehouden. Of op vakantie badminton hebben gespeeld en nieuwsgierig zijn geworden, zijn op het evenement van harte welkom.”

Je oude club HBC Phoenix en ook de badmintonbond gaan meewerken aan het evenement?
“Fantastisch. Daar is het uiteindelijk allemaal begonnen. Ik kan mij daarom goed verplaatsen in de doelgroep van de Judith Meulendijks Open. Zo ben ik ooit zelf ook begonnen. Niet om een topper te worden, maar in eerste instantie om lekker te badmintonnen. Leuk bezig te zijn en lol te maken met andere meiden.”

Helmondse Sporthelden wil kansarme kinderen extra kansen op sport bieden. Sta je achter die visie?
“Absoluut, daarom heb ik ook meteen toegezegd en mijn deelname bevestigd. Iedereen moet in een land als Nederland kunnen sporten. Een lidmaatschap van een vereniging mag nooit een vorm van luxe worden. De formule van Helmondse Sporthelden klopt. Het mag daarom ook wel gezegd worden dat alle Helden uit de stad zich daarom kosteloos hebben verbonden aan het initiatief. Zo leveren we allemaal ons aandeel aan een prachtig initiatief.”

Je hebt zelf op de Jozefschool in Helmond gezeten. Zou het niet leuk zijn als juist die school met veel kinderen aanwezig is?
“Dat zou inderdaad leuk zijn, maar dat is al zo lang geleden. Ik denk niet dat ik nog iemand van de leraren zal herkennen. Maar je oude school blijft, net als je eerste club HBC Phoenix, altijd een speciaal plekje innemen.”

Je gaat er alles aan doen om op je eigen evenement aanwezig te zijn?
“Ik ben 100 procent zeker van de partij. Ik wil op zondag 21 november niemand teleurstellen. Kinderen die naar iets uitkijken, moeten er van op aan kunnen dat je er dan bij bent.”

Ten slotte, hoe staat je er voor het examen voor?
“Ik heb nog een kleine week om de stof door te nemen. Ik ga mijn best doen en dan zullen we zien. Studeren is net als topsport. De voorbereiding bepaalt bij voorbaat een groot deel van het resultaat.”


Dit nieuwsbericht is 78 keer bekeken

X
X