Elly Blanksma 10 jaar burgemeester 

Gepubliceerd op: 24 november 2022 9:54

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Door: Wendy Lodewijk

Al 10 jaar is Elly Blanksma – van den Heuvel de burgemeester van ons mooie Helmond. Al 10 jaar doet ze haar best om de juiste dingen te doen voor de stad, en om een goede voorzitter te zijn van het college en de gemeenteraad. Die verantwoordelijkheid is groot en veel mensen zouden niet in haar schoenen willen en kunnen staan. Toch zit Elly hier precies op haar plek. Ze vertelt: “Als aan kinderen gevraagd wordt wat een burgemeester doet, wordt vaak gezegd dat de burgemeester de baas van de stad is. Dat is natuurlijk niet zo, de gemeenteraad is de ‘baas’. Maar als burgemeester ben je wel, onder andere, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. En dat vak voer ik met veel passie en liefde uit.”

Liefde voor het vak én voor Helmond

Die passie is inderdaad goed op te merken als Elly praat over haar werk. Haar ogen twinkelen. Ze houdt van Helmond. In haar functie waardeert ze het gegeven dat ze zichzelf mag zijn. “Het werk van een burgemeester gaat eigenlijk 24/7 door. Daardoor werkt het niet als je toneel moet spelen, dan zou de functie veel te zwaar worden. Ik ben wie ik ben. Soms moet je werken op onmogelijke tijden. Zo heb ik onlangs in de nacht van zaterdag op zondag een schouw gedaan van de horeca in de stad. Tijdens die schouw onderzochten we diverse zaken: is het veilig genoeg in de stad, hangen de camera’s goed, is het druk? Dat soort dingen. We gingen bij vele ondernemers langs om polshoogte te nemen. De andere dag mocht ik alweer om 12 uur Sinterklaas verwelkomen in onze stad. Zo ben je dus ook in het weekend volop in touw, maar het geeft zo ontzettend veel voldoening. Zeker op die zondag toen Sinterklaas arriveerde. De strakblauwe lucht, de zon die schitterde op het kanaal en al die blije gezichtjes van zowel kinderen als ouders. Ik krijg weer kippenvel als ik eraan denk. Alsof het zo moest zijn. Maandagochtend zat ik vervolgens weer met de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem rond de tafel voor de Metropoolregio. De regio maakt een mooie groei door en daarvoor moet veel geregeld worden. Niet alleen meer huizen. Er moet tevens aan dingen zoals (culturele) voorzieningen en scholen gedacht worden. Dat geldt ook voor Helmond. Helmond is een groeistad, niet alleen qua inwoners maar ook in economische zin. Ik vind het heel erg belangrijk dat alle Helmonders van deze economische groei meeprofiteren. Daar maak ik me hard voor. Er ligt veel op mijn bordje, maar ik wil graag benoemen dat ik het allemaal niet alleen doe. Ik heb een fantastisch team om me heen van mensen die precies aanvoelen wat nodig is.”

Mooie herinneringen

De 10 jaar zijn voorbij gevlogen voor Elly. Ze heeft voor duivelse dilemma’s gestaan, maar bovenal veel mooie dingen meegemaakt. “Een jaarlijks hoogtepunt vind ik toch wel de lintjesregen op Koningsdag”, vervolgt Elly stralend. “Helmond wordt gedragen door vrijwilligers. Zij zetten zich onbaatzuchtig in voor de stad. Het is dan zo mooi om te zien hoe trots ze zijn als ze het lintje opgespeld krijgen. Prachtig gewoon. Ook de symboliek als het Koninklijk Huis onze stad bezoekt, vind ik mooi. De coronatijd was daarentegen een heel verdrietige periode, voor iedereen. Het was moeilijk dat je niet nabij mocht zijn bij de mensen die je nodig hadden. Toch heeft corona ook iets moois gebracht: het raakt me nog steeds als ik denk aan hoe de samenleving toch de verbinding opzocht en het beste beentje voor zette om er iets van te maken met z’n allen.”

De stad is veel veranderd in de loop der tijd. “10 jaar geleden stond er geen een hijskraan in Helmond. Nu wordt er op diverse plekken volop gebouwd. Helmond groeit en bloeit.” Dat laatste wordt onderstreept als je als nieuwe Helmonder in onze stad komt wonen: dan ontvang je een welkomstbrief van Elly op bloemenpapier, papier vol met zaadjes. Als je dit in een laagje potgrond stopt, ontstaat er een prachtig boeket van bloemetjes.

Wij van Weekkrant De Loop feliciteren Elly met deze mooie mijlpaal! We hebben genoten van de gastvrijheid en het leuke gesprek dat we mochten hebben met onze fijne burgermoeder. Lees ook de mooie en gezellige column van Ons Marij in deze krant!


Dit nieuwsbericht is 120 keer bekeken

X
X