Elektrische bakfiets moet in Brandevoort tweede auto in de garage houden

Elektrische bakfiets moet in Brandevoort tweede auto in de garage houden
Gepubliceerd op: 6 juli 2021 11:33

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Brandevoort, Voorpagina

BRANDEVOORT Omdat de nodige bewegwijzering nog ontbreekt moeten ze even hun ogen de kost geven, maar inwoners van Brandevoort kunnen voor hun boodschappen duurzame deelvoertuigen huren. Twee elektrische bakfietsen en een elektrische auto staan voor ze klaar. Daarvoor zijn tot eind dit jaar parkeerplekken bij station Brandevoort ingericht.

Door: Harry Weerts

Voor Brandevoorters is het dankzij deze proef dus een stuk eenvoudiger om van vervoer te wisselen. En dat is hoe inmiddels voormalig verkeerswethouder Antoinette Maas (deze week gestopt) het Helmondse transport in de toekomst graag ziet. “We proberen mensen minder gebruik te laten maken van de auto. Deelvervoer zoals hier, past prima in het straatje van een betere leefbaarheid en meer duurzame vormen van vervoer”, zo lichtte ze tijdens de opening van de deelplek de plannen toe. Maas hoopt dat de proef aanslaat en dat de komende maanden al heel wat Brandevoorters hun tweede auto thuis laten staan en in plaats daarvan met een deelbakfiets hun boodschappen gaan doen.

Uitbreidingswijk Brandevoort is volgens wijkraad-bestuurslid Eric Hendrickx een voor de hand liggende plek voor een eerste Helmondse deelvoertuigenhub. “Vlakbij is natuurlijk de slimme wijk in aanbouw. Daar staat duurzaam vervoer hoog in het vaandel. Dit soort experimenten sluiten daar prima op aan.”

Is de Brandevoortse proef een succes, dan blijft de hub staan en worden straks ook op andere plekken in Helmond kleine knooppunten voor gedeelde elektrische fietsen, auto’s en bakfietsen opgetuigd. De leverancier van de bakfietsen en auto is Hely, dat door heel Nederland een slordige veertig stations voor deelmobiliteit heeft opgezet. “We werken met vaste plekken, waar je de voertuigen vindt en ze na je ritje ook weer terugbrengt”,  legt commercieel hoofd Matthijs Boon uit. “Wanneer iemand een bakfiets of elektrische auto boekt, kan hij er ook op rekenen dat-ie voor hem klaarstaat.” De elektrische bakfiets is vanaf 3 euro per uur te huur. Het uurtarief van de auto bedraagt 5,50 euro. Op dit moment zijn er twee bakfietsen en één elektrische auto van Hely te reserveren. Boon: “Als blijkt dat er behoefte is aan meer, dan schalen we op en breiden we het wagenpark uit.” Verder zijn op het station ook elektrische fietsen van Go About te huur.

De eerdergenoemde bakfietsen en auto zijn te reserveren in een app van Hely, dat mede is opgericht door de NS. Boon: “Van het ene naar het andere vervoer schakelen moet zo naadloos mogelijk verlopen. Je hebt met een paar simpele stappen op je telefoon je treinreis en het ritje met de elektrische fiets snel geregeld. Je stapt uit de trein en vindt in een handomdraai de tweewieler, waarmee je onbezorgd naar de bieb rijdt.”


Dit nieuwsbericht is 480 keer bekeken

X
X