Elbert: ‘Als je een ander kunt helpen, doe je dat gewoon’

Gepubliceerd op: 5 februari 2021 10:00
Gewijzigd op: 4 februari 2021 10:14

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

HELMOND “Vrijwilligerswerk geeft me voldoening”, vertelt Elbert van Dijk, vrijwilliger bij Helmondse Reddingsbrigade De Reddingsklos. In het kader van Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 wil het vrijwilligersveld meer mensen oproepen om zich in te zetten voor een ander. In het kader van de landelijke campagne Mensen maken Nederland deelt De Reddingsklos elke maand een nieuw gezicht achter de vereniging.

“In 2019 werd ik gevraagd om de andere vrijwilligers een training te geven over hoe je omgaat met stresssituaties”, vertelt Elbert van Dijk. Hij is nog niet zo lang vrijwilliger, maar kwam al regelmatig op het zwembad omdat zijn zoon les heeft bij de reddingsbrigade. “Mijn gedachte toen ik werd gevraagd was: als ik een handje help en daardoor een ander kan zwemmen, waaronder mijn zoon, houdt dit voor mij in dat ik dat gewoon moet doen.”

Coaching van teams
Elbert is verpleegkundige en werkte eerder in een TBS-kliniek, waar hij onder meer agressiehantering doceerde. Over de stresstraining werd lovend gesproken en zijn coaching smaakte naar meer. Elk jaar organiseert Reddingsbrigade Eindhoven een SERC-wedstrijd in januari, waarbij teams reddingen uitvoeren van nagespeelde ongevallen. 

“De voorzitter vroeg mij om hun teams te coachen. Ik keek naar: hoe ga je als ploeg te werk? Welke individuele rollen heb je, naast de gezamenlijke rol als team?” Hij vond het zo leuk dat hij met anderen sparde over het opzetten van hun eigen ‘ouwelullenclub’. “Dat staat nu natuurlijk even op pauze, maar het idee is dat we met een eigen team oefenen voor nieuwe wedstrijden. Het lijkt me zelf ook leuk om mee te doen.” In de loop van het jaar is Elbert dan ook zelf komen zwemmen.

Coronamaster
Toen corona intrede deed, vroegen we Elbert of hij mee wilde denken over het plan van aanpak. “Als coronamaster, grapten we. Tijdens de opening van het zwembad afgelopen jaar heb ik telkens bij de deur gestaan om de aanwezigheid te registreren en alles in goede banen te leiden. En op de stapel ligt het idee om de jeugdbewakers te leren hoe ze omgaan met lastige gasten.”

Een steentje bijdragen
“Ik ben vooral gevraagd om te helpen, maar ik voel me ook wel geroepen om mijn steentje bij te dragen. Als je de mogelijkheid hebt om ervoor te zorgen dat anderen hun hobby uit kunnen oefenen en je hebt de tijd om te helpen, dan moet je dat gewoon doen.” Elbert haalt veel voldoening uit het vrijwilligerswerk. “Ik vind de diversiteit van de leden zo bijzonder. Je raakt in gesprek met mensen die je anders nooit zou spreken. Het is goed om je soms een beetje buiten je bubbel te begeven. En je krijgt er leuke contacten en waardering voor terug. Daarnaast deel je je eigen kennis met anderen en krijgt je er ook weer een beetje kennis enervaring van terug.”

Je kunt er veel leren
Elbert vindt dat de vrijwilligers vaak in het zonnetje gezet mogen worden. “Er gebeurt stiekem best veel achter de schermen en dat wordt allemaal gedaan door een groep enthousiaste vrijwilligers. Het is leuk om het reilen en zeilen mee te maken. Ik vind het leuk om erbij betrokken te zijn, om eens wat anders te doen dan in het dagelijks leven.” Voor mensen die twijfelen om ook een handje mee te helpen, heeft Elbert nog een boodschap: “Kom gewoon eens kletsen. Praat met de mensen die dit doen en kijk wat er voor jou mogelijk is. Als je je ervoor openstelt, kun je veel leren. Niet alleen levenslessen, maar ook handige fysieke dingen, zoals EHBO of hoe je handelt in bepaalde situaties. Je neemt er behoorlijk wat van mee. Bovendien leer je functioneren in een groep. Zeker voor jongere mensen is dat een waardevolle toevoeging.”

Meer informatie over De Reddingsklos vind je op: www.dereddingsklos.nl

Mensen maken Nederland
In heel Nederland zetten mensen zich met veel ambitie en gedrevenheid in voor een ander en zorgen voor verbinding in onze samenleving. Om deze dromen en ambities vorm te geven, organiseert het vrijwilligersveld, dat zich verenigt in Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), in 2021 een campagnejaar waarin we meer mensen enthousiast maken voor het vrijwilligerswerk en een diversere groep mensen aanspreken om zich in te zetten voor een ander en de samenleving. Want Mensen maken Nederland. Meer info: www.mensenmakennederland.nu


Dit nieuwsbericht is 252 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X