Einde van de bouwwerkzaamheden in Loods 20 in zicht

Gepubliceerd op: 21 december 2020 16:08

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Binnenstad: Het einde van de bouwwerkzaamheden in Loods 20, waarin het EDAH-museum en het Orgelmuseum met de historische accordeons van Arie Willems komen, is in zicht.

De feestelijke sleuteloverhandiging aan de besturen van het EDAH-museum en het Orgelmuseum, die plaats zou vinden op vrijdagmorgen 18 december, kon door de plotseling ingevoerde lockdown, niet doorgaan. Ze hebben nu intern toch wel de sleutels uitgereikt, zodat ze zelf ook aan de slag kunnen met het inruimen van de beide musea.

Voor de interieurafwerking stond het bedrijf Cialona Expo garant, die een geweldig mooie afwerking van het geheel heeft gemaakt. In het Orgelmuseum is een mooie vloer in visgraatvorm aangebracht. Ook is er een mooie bar neergezet die de historische naam, Danszaal Bocken, heeft meegekregen. De foto geeft een goede impressie. Bovendien is er gedacht aan een mooie sfeerverlichting van de bar, waardoor hij in wisselende kleuren verlicht kan worden. Er komt nu ook meer zicht op de ruimte die de zaal gaat bieden voor de bezoekers. Er is behoorlijk veel aan bruikbare ruimte ingeleverd, in vergelijking met de oude Gavioliezaal. Optredens van grote muziek-of zanggezelschappen, zoals die wekelijks op de zondagmiddag in de Gavioliezaal plaats vonden, zullen er niet meer in zitten. Alles zal in een kleinere vorm moeten gaan gebeuren. De orgels hebben intussen ook al weer hun plaatsen in genomen.

In het EDAH-museum krijgt alles al meer en meer vorm en uitstraling door de interieur aankleding. Bij de diversiteit aan onderdelen in dit museum, zijn ook aangepaste uitvoeringen gemaakt. De bakker, de slager, de kruidenier, de groenteman, de melkboer, de zuivelspecialist en diverse specialiteiten krijgen hun plek. De hele aankleding die betrekking heeft op de EDAH-spullen, zullen binnenkort door de vrijwilligers van het EDAH-museum gedaan gaan worden. Ook hier heeft het interieurbedrijf Cialona Expo alles uit de kast gehaald om er iets speciaals van te maken.

Ook voor de accordeons van Arie Willems zijn grote glazen kasten aan de muur opgehangen, waarin zij tentoongesteld kunnen worden. Het gehele museumcomplex zal, mede door de financiƫle bijdrage van de gemeente Helmond, een grote aanwinst zijn voor Helmond. De hoop is er natuurlijk vanuit beide museumuitbaters, dat vele bezoekers uit alle delen van Nederland naar Helmond zullen komen, om hier alles te komen bekijken.

Zoals de verwachting nu is, zal de officiƫle opening van de beide musea in maart/april plaats gaan vinden. Het inruimen zal nog veel tijd in beslag gaan nemen. U zult tegen die tijd via de media wel op de hoogte worden gebracht.

Tekst en foto: Henk van Dijk


Dit nieuwsbericht is 642 keer bekeken

X
X