Een warme huiskamer voor licht dementerenden: Reikende hand

Gepubliceerd op: 14 juni 2019 15:58

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Een prettige dagbesteding voor licht dementerenden: dat is Stichting de Reikende Hand. De stichting bestaat inmiddels alweer 7 jaar, maar het idee om een ‘tussenstap’ voor deze groep op te richtten, was er al veel eerder.

“10 jaar geleden ontstond het idee om iets op te zetten voor licht dementerenden”, vertelt Projectleider Jeanette Soeterboek “Ik zag dat er behoefte was aan een tussenstap voordat de dementerenden naar kleinschalig wonen gaan, iets wat knus en gezellig is”. De vrijwilligers en het bestuur voor de stichting waren snel bij elkaar en de eerste stappen voor de Reikende Hand waren gezet. Zo begonnen zij aan de kasteel boerderij van Jan Franken, die de ruimte en de inrichting belangeloos verzorgde voor de dagbesteding. Uiteindelijk streek de stichting neer op drie vaste locaties binnen Helmond:  De Geseldonk te Mierlo-Hout, de Wevestraat in Stiphout en residentie Brouwhorst in Brouwhuis.

Dagbesteding

De activiteiten worden aangepast op de gasten. “We beginnen de dag rond 9.00 uur. De gasten worden gebracht door de mantelzorgers. Zij kunnen onderling van gedachten wisselen op een ontspannen manier wanneer zij hun partner of vader/moeder brengen en waardoor vriendschappen zijn ontstaan. De mantelzorgers gaan na het wegbrengen weer naar huis. De vrijwilligers ontvangen onze gasten met een kopje koffie of thee met wat lekkers en overleggen we met onze gasten wat we gaan doen. Meestal gaan we wandelen in twee verschillende groepen.” vertelt Jeanette, “Als we terugkomen is er tijd voor koffie, een praatje of als mensen de krant willen lezen, kan dit ook. Daarna kunnen de gasten ontspannen: figuur zagen, fotolijstjes versieren en puzzelen zijn enkele voorbeelden. We proberen het zo gevarieerd en leuk mogelijk te houden.” vult Trix van Staden, voorzitter van de Reikende Hand, aan. Naast alle activiteiten, wordt er ook samen geluncht en mogen de gasten helpen met huishoudelijke taken, zoals de afwas doen of tafels dekken. Na het lunchen volgt er nog een middagprogramma.

Niet iedereen kan zich zomaar aanmelden: “Onze potentiële gasten worden bij de Stichting altijd aangemeld via een casemanager van een zorginstelling die contact heeft met de familie van de dementerende persoon. De casemanagers kennen onze werkwijze en kunnen vervolgens inschatten of hun cliënt bij ons past”, vertelt Trix. Daarnaast wordt er ook intensief samengewerkt met De Zorgboog. Zij kunnen hulp bieden aan ouderen die net dat extra beetje zorg nodig hebben.

Vrijwilligers

De Reikende Hand telt inmiddels zo’n 22 vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de stichting. De stichting is enorm dankbaar voor alle vrijwilligers want zonder hen zouden ze het allemaal niet kunnen. Aan het begin van deze maand werd er een BBQ georganiseerd door Ad Wilde en Adprosign voor de vrijwilligers van resedemtoe Browhorst.

Onlangs mocht de stichting ook drie braintrainers ontvangen van drie gulle sponsoren. Bent u ook nieuwsgierig geworden naar de stichting en lijkt vrijwilliger of sponsor worden u ook wat? Neem dan eens een kijkje op: https://stichtingdereikendehand.nl/. De reikende hand is een gecertificeerd leerbedrijf, dus ook stagiaires zijn welkom.


Dit nieuwsbericht is 1223 keer bekeken

X
X