Een perkje vol witte anjers voor de veteranen

Een perkje vol witte anjers voor de veteranen
Gepubliceerd op: 24 juni 2021 10:15
Gewijzigd op: 24 juni 2021 9:25

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Burgemeester Blanksma: “Een plek van erkenning en waardering.”

Waarom een witte anjer voor veteranendag?
“Sinds 2005 gebruikt men in Nederland de witte anjer om waardering en respect te tonen voor veteranen. Je kunt de witte anjer dragen (links op de borst) maar er worden ook steeds meer witte anjerperkjes aangelegd in Nederland.”

Komt er een witte anjerperkje in Helmond?
“Jazeker. Het witte anjerperkje is een initiatief van Nationaal Comité Veteranendag, waar ik lid van ben. Helmonder Wilbert Linders stuurde mij kort na het ontstaan van het initiatief een brief, dat hij graag op bezoek wilde komen om te vertellen hoe belangrijk een witte anjerperkje in Helmond voor hem en vele veteranen zou zijn. Na ons gesprek zijn we meteen aan de slag gegaan met de realisatie.”

Het lijkt u dicht aan het hart te staan, klopt dat?
“Dat klopt inderdaad. Dankzij de veteranen genieten wij en vele anderen in de wereld vandaag van onze vrijheid. Zij stonden op voor een ander, soms met gevaar voor eigen leven. Sommige veteranen hebben zelfs hun leven gegeven in hun strijd voor vrijheid. Dat vergt ontzettend veel moed en verdient een oneindige dankbaarheid. En met die dankbaarheid wil ik actief bezig zijn. Daarom ben ik ook toegetreden tot het Nationaal Comité Veteranendag.”

Wat betekent het witte anjerperkje voor de veteranen?
“Het witte anjerperkje is een plek van erkenning en respect. Maar het kan ook een plek zijn waar veteranen hun gevallen broeders herdenken. We hebben in Helmond ruim 650 veteranen. Met het witte anjerperkje laten we aan onze lokale veteranen onze dankbaarheid en waardering zien. Het perkje is een teken van onze verbondenheid met de veteranen.”

Waar en wanneer wordt het perkje geopend?
“Deze zondag om 9:30 uur open ik samen met aanwezige veteranen ons witte anjerperkje in het Hortensiapark. Het perkje ligt nabij het bevrijdingsmonument en de gedachteniskapel, zo krijgt het ook een prominente plek in onze jaarlijkse dodenherdenking en bevrijding. Neem vooral een kijkje wanneer je in de buurt bent.”

Foto: Het bordje dat bij het perkje zal worden geplaatst | F Gemeente Helmond


Dit nieuwsbericht is 303 keer bekeken

X
X