Een ode aan de Ploeger

Gepubliceerd op: 12 april 2018 9:16

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Voorpagina,

Helmond: Helmond brengt een ode aan iconische ‘Ploeger’ tijdens de Nationale Museumweek De grote gouden replica van ‘De Ploeger’ is speciaal voor de Nationale Museumweek teruggekeerd naar Helmond. Daar staat hij, 14 meter hoog, op het Kasteelplein voor de Traverse, tot 15 april te schitteren.

Cabaretier en geboren Helmonder Leon van der Zanden schreef een speciale ode aan de Ploeger: “Deze trotse man staat hier op het voetstuk dat hij nooit kreeg. Terwijl dat hem wel past; een gouden trofee voor een bescheiden ploeger die zelf nooit om een eerbetoon zou vragen”. Museumdirecteur Marianne Splint vult aan: “De Ploeger krijgt het eerbetoon dat hij verdient, met alleen al 30.000 automobilisten die hem dagelijks passeren. Het beeld weerspiegelt vol kracht de arbeidsstad die Helmond is; het DNA van iedere Helmonder.”

Helmondse Senna (winnaar Kids-Voice) bracht tijdens de onthulling een speciale lofzang. “Flink zijn, omdat we allemaal kunnen leren van het doorzettingsvermogen van De Ploeger. Het is fijn om thuis, met Helmonders onder elkaar, dit lied te zingen”. Presentatrice en ambassadrice Kim-Lian van der Meij, nam het publiek mee in een muzikale tour rond het Gouden Pronkstuk. Het origineel, een bronzen sculptuur, is niet groter dan 60 centimeter. Het beeld werd speciaal voor de Museumweek uitvergroot tot een 14-meter hoog, blinkend, gouden pronkstuk.

Een boer met ontbloot bovenlijf is aan het ploegen. Zijn rechterhand stuurt de ploeg. Met zijn linkerhand maakt hij een soort vuist. Het lijkt of de man de teugel vasthoudt van het paard dat de ploeg door de aarde voorttrekt. De Belgische kunstenaar Constantin Meunier heeft grote invloed op de realistische kunst van het eind van de 19e eeuw. Hij geeft De Ploeger vol menselijke waardigheid, fier, weer ondanks de barre arbeids- en levensomstandigheden. Tijdens de vierde Nationale Museumweek die plaats vindt van 9 t/m 15 april, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers.

Voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws: www.nationalemuseumweek.nl

Dit nieuwsbericht is 338 keer bekeken

X
X