Een kans om zelfstandig te wonen

Gepubliceerd op: 18 november 2021 10:41

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Helmond-West, Voorpagina

HELMOND-WEST Het is voor vrijwel iedereen die nu een woning zoekt lastig. Maar als je tot een groep behoort die snel een woning nodig heeft, sta je nu al helemaal drie-nul achter. Behalve in Helmond. Daar werden maandag 15 november de eerste modules geplaatst van een kleinschalig woongebouw voor jongvolwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Jongeren die vanuit het Regionaal Autisme Centrum net dat stukje begeleiding, net die dagstart krijgen die voor hen nodig is om zelfstandig te wonen.

Parallel aan de Kasteelherenlaan kijken de nieuwe bewoners, omwonenden, woonwethouder Gaby van den Waardenburg en andere geïnteresseerden op de koude maandagochtend toe hoe de eerste module van dertien appartementen met een enorme kraan op de bouwplaats wordt geplaatst.

Net daarvoor heeft een vrachtwagen een van de zo goed als kant-en-klare woningen opgehaald in Oirschot, waar deze is gebouwd in de fabriek van De Meeuw Nezzt. De bouwtijd op de locatie is daardoor korter dan wanneer er traditioneel gebouwd wordt. Op de bouwplaats worden de modules vervolgens samengevoegd tot volwaardige woningen. Dertien duurzame woningen, met een ontmoetingsruimte en een kantoor voor de begeleiders van de bewoners.

Een kans om zelfstandig te wonenEen impressie van hoe het appartementencomplex eruit komt te zien| F woCom


Een stapje extra
De sociale huurwoningen komen tot stand door een samenwerking tussen gemeente Helmond en de Helmondse woningcorporaties. Zij besloten onlangs extra aandacht te geven aan Helmonders voor wie goed leven in deze stad niet vanzelfsprekend is. Samen deden ze net een stapje extra om deze woningen in een relatief korte tijd te realiseren. “Wij willen dat iedereen in Helmond mee kan doen. Dat begint met een huis en je thuis voelen”, licht Mirjam Kräwinkel toe, directeur-bestuurder van de hier bouwende woningcorporatie woCom. “Als corporatie zorgen we voor betaalbare huizen, maar een thuis is meer dan wat muren en een dak. Het is mensen om je heen. Buren en een buurt waar je je veilig voelt.”

Ze wijst daarbij trots naar de vele omwonenden die bij de dit feestelijke moment aanwezig wilden zijn. Die de toekomstige bewoners Gianni en Bas een applaus geven, als zij ‘hun’ eerste woonmodule op zijn plek dirigeren. Eind deze week zijn alle modules verhuisd naar Helmond. En begin volgend jaar, als alle modules gestapeld en wind- en waterdicht zijn, krijgen de bewoners al hun sleutel. “Die vinden het spannend”, sluit Ine Knuever van het Regionaal Autisme Centrum de ochtend af, “maar zijn heel enthousiast en kijken uit naar hun nieuwe woning.”


Dit nieuwsbericht is 425 keer bekeken

X
X