Een deurwaarder doet meer dan ontruimen

deurwaarder Jeroen Schaeken kantoor Zuyd Groep
Gepubliceerd op: 2 april 2021 10:00
Gewijzigd op: 1 april 2021 10:38

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

Jeroen Schaeken is al 14 jaar deurwaarder. Met zijn kantoor Zuyd Groep verhuisde hij onlangs naar de Paterslaan 34 in Helmond. Jeroen en zijn medewerkers krijgen in hun werk te maken met mensen die schulden hebben en die niet kunnen terugbetalen. En of je nu arm of rijk bent, als je je financiële huishouding niet op orde hebt, kan iedereen in de schulden terechtkomen. Hij is ook lid van het armoedeplatform Helmond. Hij wil actief meedenken over hoe het armoedebeleid kan verbeteren.

Hoe ziet je werk eruit?
Een deurwaarder komt openstaande schulden innen: huurachterstand bij de woningbouwvereniging, niet betaalde rekeningen van de energiemaatschappij of zorgverzekering, openstaande verkeerboetes van het CJIB, DUO, CAK. “Mensen denken bij een deurwaarder vaak aan een man die, al of niet begeleid door een aantal agenten, aanbelt om een openstaande schuld te vereffenen door de hele huisraad mee te nemen of mensen uit de woning te zetten. Dat gebeurt natuurlijk wel, maar pas in een laatste fase.” Voordat het tot een beslaglegging komt, zijn er al talloze andere pogingen gedaan om de schuld te innen.

“We sturen brieven, gaan langs, dagvaarden, brengen het voor de rechter en pas als dat allemaal niets oplevert, grijpen we naar het zware middel om in beslag te nemen.” Maar zover komt het dus vaak niet. “Wat je ziet is dat de maatschappij voor veel mensen behoorlijk complex is geworden. Vaak kunnen ze de brieven, die ze van officiële instanties krijgen, niet goed lezen. Ons kantoor werkt daarom bijvoorbeeld met brieven die in zeer eenvoudig Nederlands zijn opgesteld. Ook kan de inhoud van onze website worden voorgelezen, handig als je een taalachterstand hebt. Want anders verdwijnen boetes, aanslagen en aanmaningen ongeopend in een la of in de vuilnisbak.”

Boeman en hefboom
Belangrijk om mensen uit de schulden te halen is de vroegsignalering. “Wanneer je ziet dat iemand een huurachterstand heeft van twee maanden bijvoorbeeld, is dat een signaal dat er iets aan de hand is. Dan moet je erop af. Als deurwaarder ben je dan misschien een boeman. Maar je schudt zo iemand wel wakker: hé, er moet iets veranderen. Ik zie mezelf ook vaak als een hefboom die zo’n verandering in gang kan zetten.” In Helmond wordt de vroegsignalering vanuit de gemeente en woningbouwverenigingen opgepakt. “Daarmee kun je voorkomen dat mensen diep in de schulden raken. Ons kantoor heeft ook een bewindvoerderstak, budgetcoaching en een mediator om vroeg in het traject tot een oplossing te komen. Want vaak is er sprake van schaamte. Mensen praten niet over geld, niet over schulden.

Voor familie en vrienden, maar soms ook binnen een relatie, worden schulden verzwegen. Zo kom je van de regen in de drup.” In zijn beroep werkt hij onder andere vaak voor woningbouwverenigingen. “Zij richten zich de laatste jaren meer op sociale woningbouw. Vaak levert dat ook weer problemen op. Er is sprake van een groeiend aantal verwarde mensen. Huurachterstanden nemen toe. Als deurwaarder komen we achter de voordeur bij mensen en letten we bijvoorbeeld ook op de fysieke en psychische gezondheid van mensen. Hoe eerder we de problemen zien, des te beter kan er geholpen worden.


Dit nieuwsbericht is 662 keer bekeken

X
X