Een dag op een vaccinatielocatie is nooit hetzelfde

Een dag op een vaccinatielocatie is nooit hetzelfde
Gepubliceerd op: 9 juli 2021 9:37

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina

HELMOND De strijd tegen corona heeft nu al lang genoeg geduurd, daar zal iedereen het mee eens zijn. Dat het einde nu in zicht is, hebben we voor een groot deel te danken aan het vaccinatieprogramma, waarin de GGD een heel belangrijke rol speelt. Veruit de meeste prikken worden bij de GGD gezet en doordat zij zich zo hard inzetten om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk te vaccineren, zijn we samen beter beschermd tegen dat vervelende virus. En beter beschermd betekent in deze meer vrijheid, ook al is het nog altijd van belang om je aan de basisregels te houden.

Door: Wendy Lodewijk

Tijd om eens een praatje te maken met een paar ‘prikkers’. Zonder hen kunnen we immers niets beginnen. Hun werk is ontzettend belangrijk, dat wordt nogal eens onderschat. We spreken op de locatie aan de Haverdijk in Helmond met Karin, Dorrith en Mieke. Dorrith is eigenlijk net met pensioen, hiervoor werkte zij als doktersassistent en heeft eerder functies bekleed bij de jeugdafdeling van de GGD en de Arbo Unie. Karin is verpleegkundige en Mieke is gedetacheerd vanuit de GGZ. Alle drie de dames zijn unaniem in hun motivatie om te helpen vaccineren: “Wij willen heel graag ons steentje bijdragen in de strijd tegen corona. Als wij ook maar iets kunnen betekenen in de oplossing, geeft dat ontzettend veel voldoening. Daarnaast hebben we het hier op de priklocatie ontzettend naar de zin.”

Het vaccineren zelf is tot in de puntjes geregeld. Iedereen die hier gevaccineerd is, weet dat alles soepeltjes en als een geoliede machine verloopt. Geen lange wachttijden, alles veilig en geen moeilijk gedoe aan de balie. En dat is niet voor niets. Elke dag verloopt volgens een protocol. De dames leggen uit: “We beginnen rond 7.45 uur met koffie en het gereed maken voor de dag. Dan krijgen we een briefing en gaan we aan de slag. Er zijn steeds drie groepen aan het werk: degenen die de spuiten optrekken, degenen die de mensen vaccineren en degenen die alle andere spullen, zoals watjes, pleisters en ontsmettingsmiddel, aanvullen. Deze groepen rouleren gedurende de dag, zodat het werk afwisselend blijft.

Aan het eind van de dag wordt ervoor gezorgd dat de vaccinaties zo precies mogelijk uitkomen, zodat er hooguit een paar overblijven. Deze worden dan conform landelijke afspraken bijvoorbeeld aan medewerkers, die nog niet gevaccineerd zijn, gegeven. Er wordt geen enkele dosis verspild. Daarna wordt de voorraad voor de volgende dag gecheckt, wordt alles grondig schoongemaakt en eindigen we weer met een debriefing. Op deze manier houden we het efficiënt en is er een vlugge doorstroom.”

De priksters krijgen ook te maken met mensen die heel bang zijn voor de vaccinatie. Die stellen zij uiteraard gerust; ze zorgen voor afleiding, maken een praatje over het leven van alledag en zorgen dat het vlug voorbij is. Anderzijds nemen zij extra de tijd voor mensen met angst, zodat ze zich op hun gemak kunnen voelen. “Soms zijn er ook mensen die bang zijn om flauw te vallen. Speciaal voor die mensen hebben wij een kamer ingericht waar zij liggend gevaccineerd kunnen worden. Er zijn ook speciale persoonlijke assistenten op de locaties aanwezig – zij begeleiden mensen snel en zorgvuldig door het proces.

Ze geven de juiste aandacht én zorgen voor afleiding om het voor de mensen met prikangst zo aangenaam mogelijk te maken. We doen ons best om het vaccineren voor iedereen zo prettig mogelijk te laten verlopen. En dat werkt: vaak krijgen we te horen dat mensen ons ontzettend dankbaar zijn, dat er een last van hun schouder is gevallen. Er was zelfs iemand die zei dat het de gelukkigste dag van haar leven was, omdat ze nu beschermd is.”

Tot slot willen Dorrith, Karin en Mieke nog een tip meegeven voor iedereen die nog gevaccineerd wordt: “Trek makkelijke kleding aan, waarbij we makkelijk bij de bovenarm kunnen. Neem daarnaast wat water mee op hete dagen en zorg dat je goed gegeten hebt van tevoren. Dit draagt bij aan een prettig verloop van de vaccinatie.”


Dit nieuwsbericht is 750 keer bekeken

X
X