Een bevrijdingsmonument voor en door de kinderen van Brouwhuis

Gepubliceerd op: 1 oktober 2020 13:00
Gewijzigd op: 1 oktober 2020 9:41

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Brouwhuis, Voorpagina

Door Floortje Jansen

Ondanks een dreigende regenbui en coronamaatregelen, werd op het Louis Donkersplein in Brouwhuis afgelopen donderdag op feestelijke wijze een bevrijdingsmonument onthuld. Op deze manier werd gevierd dat Brouwhuis sinds 24 september 1944 vrij is.


De Zuil van Vrijheid en Vrede
Nadat vorig jaar er voor het eerst een bevrijdingsceremonie werd gehouden in Brouwhuis, was de wijkraad van mening dat er een bevrijdingsmonument miste. “Er kwamen eigenlijk twee vragen tegelijk op ons af,” vertelt initiatiefnemer en wijkraadvoorzitter Ben Vogels. “De aanvraag voor een jaarlijkse bevrijdingsceremonie met een bijpassend monument en de vraag om iets te doen met de Vreedzame Wijk.” Deze twee ideeën zijn verwerkt in het monument van Brouwhuis, de Zuil van Vrijheid en Vrede. 

Voor en van de kinderen
Tijdens de ceremonie is er speciale aandacht voor de aanwezigheid van de kinderen. “Dit is namelijk een monument voor en van de kinderen hier in Brouwhuis,” zegt Ben Vogels. De zijkanten van de zuil zijn namelijk afgewerkt met tekeningen door kinderen van de vier basisscholen in Helmond. “Het is een levend monument, waar ieder jaar nieuwe tekeningen op zullen komen.” 

Antoinette Maas onthult
Wijkwethouder van Brouwhuis Antoinette Maas mag het officiële moment aftrappen, door het monument te onthullen. “Ik vind dit idee ontzettend mooi, vooral de verbinding met de Vreedzame Wijk. Het is heel belangrijk om kinderen op deze manier hun beleving van oorlog en vrede mee te laten geven aan dit monument. Het betrekken van kinderen hierbij is ontzettend belangrijk. Want wij zijn geschiedenis en zonder geschiedenis is er geen toekomst.” 

Na een stilte van een minuut legt wethouder Maas een bloemenboeket voor de Brouwhuisse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. “De kinderen laten zien wat zij verstaan onder vrede en vrijheid, en dat dat niet vanzelfsprekend is.”

De Vreedzame Wijk
Het logo van Stichting Vreedzaam is dan ook verwerkt in het monument, bovenop de zuil. Een wereldbol, omringd door wereldburgers. “Kinderen komen van een vreedzame school straks ook in een vreedzame wijk, waar ze het geleerde in de praktijk kunnen brengen,” zegt Ben Vogel.

De samenwerking met de basisscholen is hierin dan ook belangrijk. “Het is belangrijk om kinderen dit te leren, zodat ze niet opnieuw erin zullen trappen mocht het ooit weer staan te gebeuren.”

De Zuil van Vrijheid en Vrede is het derde bevrijdingsmonument in een Helmondse wijk, na Stiphout en Mierlo-Hout. Binnenkort zal de zuil zijn vaste plaats op het plein krijgen.

De Zuil van Vrijheid en Vrede | F Wido Jansen


Dit nieuwsbericht is 94 keer bekeken

X
X