Echtscheidingsdilemma 17: Co-ouderschap

Gepubliceerd op: 28 november 2019 14:15

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: Elke twee weken wordt er in Weekkrant de Loop een echtscheidingsdilemma met u gedeeld. Hierop kunnen de lezers een reactie of advies geven. Om uw geheugen op te frissen, wordt het eerste dilemma hieronder nog een keer beschreven met enkele reacties van de lezers:

Echtscheidingsdilemma 17
Mijn ex en ik hebben samen besloten om uit elkaar te gaan. Na een tijdlang proberen kwamen we er achter dat we te verschillend zijn en allebei andere dingen met ons leven willen. En dat kan beter als we allebei onze eigen weg gaan. We hebben het de kinderen zo goed mogelijk verteld. Ook dat het niet aan hen ligt, en dat papa en mama geen ruzie hebben. We hebben co-ouderschap en bij het brengen van de kinderen drinken we altijd even samen koffie om te vertellen hoe de afgelopen dagen voor de kinderen zijn geweest.

Mijn ouders kunnen hier helemaal niet mee omgaan. Ze vinden dat mijn ex schuld is aan de scheiding. Dat hij veel te veel vrijheid voor zichzelf wil en zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Zo laten ze zich ook wel eens uit tegen de kinderen. En zij vangen de kinderen iedere week een dag op. Ik wil niet dat de kinderen een negatief beeld krijgen van hun vader. Hoe ga ik hiermee om?

Reactie 1
Dat is inderdaad lastig. Misschien kun  je de kinderen uitleggen dat opa en oma het heel jammer vinden dat jullie uit elkaar zijn en dat ze daarom boos reageren. Kinderen worden zelf ook wel eens boos als ze eigenlijk heel teleurgesteld zijn. Dat snappen ze wel.

Reactie 2
Je kunt natuurlijk niet tolereren dat je ouders zich negatief uitlaten over je ex. Een goede relatie met hun vader is belangrijk voor kinderen, en die moeten ze kunnen opbouwen zonder dat ze  allerlei vervelende dingen over hem horen. Wees heel duidelijk tegen je ouders: óf ze stoppen met negatief praten over de vader van hun kleinkinderen, óf ze gaan in het vervolg naar de kinderopvang.

Reactie 3
Dat lijkt me heel erg lastig. Kinderen hebben een vader nodig, maar ook een opa en oma die met hen meevoelen. En jij hebt ook ouders nodig die jou steunen. Kijk eens op www.SamSara-helmond.nl voor tips onder familie en bekenden. Misschien kun je daar je ouders op attenderen. Of kijk eens samen met hen op Villa Pinedo, ook daar kun je veel informatie vinden over wat kinderen nodig hebben als hun ouders gaan scheiden. Opa’s en oma’s kunnen namelijk een heel mooie rol spelen tijdens een scheiding, door juist geen partij te kiezen en er vooral te zijn voor kleinkinderen als zij een van beide ouders missen. Veel succes!

Dilemma 18: baby
Sinds vijf maanden hebben wij een kindje. We hadden daar heel erg naar uitgekeken. We waren al zes jaar samen en waren toe aan het stichten van een gezinnetje, vonden wij. Maar nu weet ik het niet meer zo zeker. Sinds de baby er is heeft mijn vrouw nergens anders meer oog voor. Ze reageert op elke kik die ons dochtertje geeft, past haar hele dagritme op haar aan, en kruipt elke avond uitgeput in bed. Vooraf hadden we gezegd dat we het belangrijk vonden om ook dingen samen te blijven doen, maar dat komt er nooit van. Ze is te moe, of wil ons dochtertje niet bij de oppas achter laten. Al met al heb ik het idee dat ik er maar een beetje bij hang en niet meer belangrijk voor haar ben. Ik weet echter ook niet meer hoe we hier uit moeten komen, want alles wat ik voorstel wijst ze af. Wie geeft mij een tip?

Wilt u reageren op dit dilemma, of wilt u zelf een dilemma inbrengen? Mail naar duurzaamouderschap@levgroep.nl, o.v.v. dilemma 18 en mogelijk wordt uw reactie over twee weken geplaatst.


Dit nieuwsbericht is 183 keer bekeken

X
X