Echtscheidingsdilemma 16: Sinterklaas

Gepubliceerd op: 14 november 2019 10:21

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

Helmond: Elke twee weken wordt er in Weekkrant de Loop een echtscheidingsdilemma met u gedeeld. Hierop kunnen de lezers een reactie of advies geven. Om uw geheugen op te frissen, wordt het eerste dilemma hieronder nog een keer beschreven met enkele reacties van de lezers:

Dilemma 16: Sinterklaas
Het is november, en straks komt Sinterklaas er weer aan. Ik zie er nu al tegenop. Mijn ex overlaadt onze kinderen (5 en 7 jaar) ieder jaar met cadeautjes, terwijl ik maar net rond kan komen. De kinderen komen altijd helemaal uitgelaten terug van papa, die natuurlijk vindt dat de cadeautjes bij hem moeten blijven. En dan zijn ze teleurgesteld dat Sinterklaas bij mij thuis maar een paar kleine cadeautjes brengt. Vorig jaar was dat zo naar, maar ik weet echt niet waar ik het geld vandaan moet halen voor grotere cadeaus. Hoe los ik dat op?

Reactie 1
Het maakt geen betere moeder van je, als je je in de schulden gaat steken om te wedijveren op cadeautjesniveau met je ex. De kinderen geloven misschien nog in Sinterklaas. Als ze al opmerkingen maken over het verschil in cadeautjes, vertel ze dan dat Sint de cadeautjes over papa en mama heeft verdeeld. Ga niet in op de cadeautjes zelf en maak vooral geen verwijten. Dat begrijpen ze op deze leeftijd waarschijnlijk niet. Geef ze met liefde en een dikke knuffel, dat doet meer dan geld. Mijn ervaring is dat kinderen vaak meer zien in het leuke dan in de omvang. Als het contact met je ex goed is praat er dan met hem over. Het gaat tenslotte om het belang van de kinderen.

Reactie 2
Hallo wanhopige moeder,
Logisch dat je daar tegenop ziet. Is er ook nog een opa en oma in beeld waarvan de kinderen ook cadeautjes krijgen? Dan kun je het misschien met hen samen vieren, zodat het aantal cadeautjes wat groter is. En misschien kun je er een spelletje omheen doen, waardoor de nadruk niet zo ligt op de cadeautjes, maar op het samen vieren. Want daar gaat het uiteindelijk toch om, dat je het samen gezellig hebt?

Reactie 3
Kun je niet met vader in gesprek dat het voor de kinderen zo raar is dat Sinterklaas cadeautjes brengt, maar dat die vervolgens wel alleen bij hem gebruikt mogen worden? Jij geeft de kinderen vast ook kleren mee voor het weekend als ze bij hem zijn. Wat als je daarmee zou stoppen? Hoe zou dat volgens hem zijn voor de kinderen? En als je dat zelf niet met hem op kunt lossen, is er dan niet iemand anders die dit met hem zou willen bespreken? Een gezamenlijke vriend of zo?

Dilemma 17: Co-ouderschap

Mijn ex en ik hebben samen besloten om uit elkaar te gaan. Na een tijdlang proberen kwamen we er achter dat we te verschillend zijn en allebei andere dingen met ons leven willen. En dat kan beter als we allebei onze eigen weg gaan. We hebben het de kinderen zo goed mogelijk vertelt. Ook dat het niet aan hen ligt, en dat papa en mama geen ruzie hebben. We hebben co-ouderschap en bij het brengen van de kinderen drinken we altijd even samen koffie om te vertellen hoe de afgelopen dagen voor de kinderen zijn geweest.

Mijn ouders kunnen hier helemaal niet mee omgaan. Ze vinden dat mijn ex schuld is aan de scheiding. Dat hij veel te veel vrijheid voor zichzelf wil en zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Zo laten ze zich ook wel eens uit tegen de kinderen. En zij vangen de kinderen iedere week een dag op. Ik wil niet dat de kinderen een negatief beeld krijgen van hun vader. Hoe ga ik hiermee om?

Wilt u reageren op dit dilemma, of wilt u zelf een dilemma inbrengen? Mail naar duurzaamouderschap@levgroep.nl, o.v.v. dilemma 17 en mogelijk wordt uw reactie over twee weken geplaatst.


Dit nieuwsbericht is 284 keer bekeken

Verder in het nieuws

Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.

X
X